2013. január 16., szerda

Kölyökcsomag

Azért kezdtem el a történetünket megírni, hogy más kutyát vállalóknak segítségére legyünk.
A kezdetektől már eltelt lassan másfél év, ez idő alatt 133 bejegyzés született arról, hogy „kutyát nevelünk”. Már-már nem könnyű végig rágni egy leendő gazdinak magát a sorokon, így egy kis csomagot állítottam össze, melyet kölyökcsomagnak neveztem. A csomagot a blog alapján készítettem, a linkek segítségével remélem könnyedén meg lehet találni a keresett információt. Ha pedig a fontos információk megvannak, akkor szórakozásként olvassatok bele a hétköznapi történésekbe.

Vásárlás
A francia bulldog a testfelépítéséből adódóan is nagyon sok odafigyelést igénylő fajta. Fizikai jellemzői komoly egészségügyi problémákat okozhatnak, ezért ha valaki francia bulldogot szeretne, akkor nagyon oda kell figyelnie arra, honnan és kiktől veszi meg a kis "lényt".
Amennyiben a vásárlásról szeretnél többet megtudni, kattints a
Francia bulldogot szeretnék, de honnan? c. bejegyzésre

Története
A francia bulldog sajátos külsejével a kutyavilág unikuma. Kevés olyan kutya van, aki szinte csak hatalmas szemekből és fülekből áll, miközben izmos testével igazi kis atléta. Mintha ellentétekből rakták volna össze, mégis arányos felépítésű. Komoly benyomást kelt, mégis, mintha egész testével nevetne. Igazi bohóc, egy filozófus köpenyébe burkolva. Állandóan tréfára kész, mégis árad belőle a nyugalom és a tiszteletreméltóság.
Ha a francia bulldogok 19. századig visszanyúló története érdekel akkor az „Angol emigránsból tősgyökeres francia” c. bejegyzést ajánlom.

Jelleme
A francia bulldog sajátos, bohókás, nyílt, vidám és játékos kutya. Eléggé értelmes és okos, de ha elhatároz valamit, akkor nagyon makacs is tud lenni. Bátor, lelkes és testileg szívós, ugyanakkor nagyon érzékeny is lehet: azonnal megérzi, ha a lakásban rossz a hangulat, és a szigorú szidás nagyon felzaklatja. Igen kedves állat, talán éppen ezért nem szeret egyedül lenni. Ha ridegen tartják, a természete eltompul – a francia buldog csak a család tagjaként érzi igazán jól magát. Néha féltékenyen viselkedik, ha úgy látja, hogy gazdája nagy figyelmet szentel valami másnak. Éberen lesi a körülötte zajló eseményeket, és ha veszélyt érez, azt rögtön ugatással jelzi. Összességében azonban nem ugat sokat.

Szőrzetápolási igénye
A francia bulldog szőrzete viszonylag kevés ápolást igényel. A vedlési időszakban az elhalt és kilazult szőrszálak könnyen eltávolíthatók szőrzetéből egy gumikefe segítségével. (Ajánlom, hogy fürdetés után, amikor már megszáradt a kutyus bundája, akkor használjuk a gumikefét.) Az év többi részében elég hetente egyszer átkefélni, lehetőleg egy erősebb sörtéjű kefével. A francia bulldogok fülét és a szem környékét nagyon gyakran kell tisztítani, de nagyon körültekintően. A szem alatti redőket nem árt naponta tisztítani, lehet kapni különböző márkájú szemkörnyék tisztítókat, de a kb. tizedébe kerül bórvíz is tökéletesen megteszi, mivel nagyjából ugyanaz van benne, mint egy szemkörnyék ápolóban. Gyakran kell ellenőrizni a hallójáratokat, nincs-e bennük piszok vagy túl sok fülzsír. A karmait röviden kell tartani. De ha rendszeresen sétálunk, kirándulunk, akkor szépen kopnak maguktól is. A farkas karmokat viszont le kell csípni. Ez különösen fontos, mivel a kutyák nem tudják járással koptatni. Ha meghagyják a hosszát, a farkas karom visszakanyarodva nő és a kutya bőrébe fúródva kényelmetlen és fájdalmas is lehet.

Fürdés, Illatosított kutya
A bejegyzések megírása óta, annyiban változott a helyzet, hogy már mi magunk is teljes körűen tudjuk ápolni, megfürdetni és szárítani,  Sunny-t, nem kell kozmetikus járni. Van egy bevett a forgatókönyv, így már Sunny is tudja, hogy mikor mi következik, nem kapálózik, nem próbál menekülni, de ehhez az kellett, hogy sokszor, nagyon sokszor végigjátsszuk. Szóval, ha az otthoni ápolást választjuk, akkor ahhoz kezdetben sok türelem szükséges. Mi úgy szoktuk, hogy elmegyünk egy nagyot kirándulni, ott jól leamortizálja magát Sunny és akkor jöhet a fürdés, már kellően fáradt ahhoz, hogy ne próbáljon kiszökni, aztán pedig egy hatalmasat alszik. Ilyenkor a fekhelyét be szoktam dobni a mosógépbe, bár ki nem állhatja, hogy magán sem érzi a szagát és a helyén sem, de pár nap is minden a régi lesz. Miután megfürdettem, megszárítgattam nagyjából, gumikefével végigmegyek a bundáján, hogy ne a lakásban hullajtsa majd a szőrét. Bár ez így is elkerülhetetlen, de sok takarítási munka spórolható meg vele. Arra még számítani kell, hogy a fürdés után még vár ránk egy komplett fürdőszoba takarítás, mert ugye vizesen megrázza magát és mindenhova dörgölőzik, úgyhogy azért ez egy jó 2 órás elfoglaltság.

Tanítása
Ezt a kutyát könnyű tanítani. Okos állat és gyorsan tanul, főként ha a foglalkozások vidám légkörben zajlanak, és ha a gazdája mindig tudatja, amikor elégedett vele. Az arckifejezése azonban könnyen megtévesztheti az embert, épp ezért nagyon fontos a következetesség. Érzékenyen reagál gazdája hanghordozására.

Mozgásigénye
A francia bulldog szeret játszani és hancúrozni, lehet olvasni olyanokat, hogy nem szereti a hosszú sétákat, a túrákat, de ez egyénenként változhat, illetve szerintem attól is függ, hogy kiskorától kezdve mihez szoktatjuk hozzá.
Nem bírja a meleget, ezért feltétlenül biztosítani kell neki a hűvös helyet és a friss vizet.
Rövid orra miatt meleg (Sunnynak már 25 fokban is lóg a nyelve) időben nem tanácsos túlzottan megdolgoztatni. A legjobb ha reggel, vagy este visszük nagyobb sétára. A legtöbb kutya beéri naponta három rövid sétával, feltéve, hogy emellett egy kis játékra és szaladgálásra is lehetősége van. Bár én azt mondom, hogy vigyük, amennyit csak tudjuk, mert jó az ha nincsenek egész nap a lakásban, mindenki megláthatja, hogy mennyire kíváncsiak, érdeklődőek, a szabadban állandóan röfögve szimatolnak. Ez az eb alkalmas a lakásban való tartásra. Vadászösztöne gyakorlatilag nincs, és nem hajlamos az önálló csavargásra.

Alkalmazásai
A francia bulldogot szinte kizárólag társként tartják. Elég értelmes és készséges ahhoz, hogy engedelmességi próbákra felkészítő és hasonló foglalkozásokon vegyen részt, ám amikor magasabb szintekre lép tovább, ott a más fajták rendszerint lepipálják.

Az első év
Hányszor hallottam, hogy kutyáknál az első év a nehéz, de hányszor... Valahogy sosem vigasztalt hajnal 4-kor, mikor ki kellett menni Sunnyval. Most lassan a második évünket is magunk mögött hagyjuk és bevallom, az első év után úgy elrepült a második, hogy észre sem vettük. 
Ha jól emlékszem, hat pontban foglaltam össze az első év nehézségeit a 2011. c. posztban
Hosszú sorokat tudnék meg megtölteni tapasztalatokkal, tanácsokkal, de azt hiszem a legfontosabb dolgokat sikerült "becsomagolni" és remélem sokak hasznára lesz a "Kölyökcsomagom".
És végül:
Sok dolog változik, a kutya jelleme is, mi is. Egy dolog viszont sosem fog: (és most hadd idézzek a 2011-ből:)) "gyakorlatilag bármennyit hajlandók vagyunk áldozni a kényelmünkből, csak lássuk felnőni ezt a pici kutyát. Ha nem így gondoltuk volna, valószínű, most nem lenne miről írnom, mert bele sem vágtunk volna.
Tudom, hogy lehet máshogy is, de szerintem nem érdemes..."

Ajánlom még:
Szívélyes kötelék
Szívélyes kötelék II.
101 nagykutya, a francia bulldog
Felelős kutyatartás
Téves diagnózis címmel, a betegségekről
Engedelmesség és készségfejlesztés

7 megjegyzés:

  1. Szia!
    a bejegyzesed kapcsan,ill.korabbi irasaid kapcsan felmerult bennem most 1 kerdes...mikor haza vittetek Sunny-t,irtad h kolyok kutyat nem hagyunk magara rogton egyedul...na most ti pl.ezt hogy oldottatok meg? 2-3hetes szabadsag v hogy?
    Koszonom elore is a valaszodat,imadom a blogodat,kotelezo esti olvasmany nalam!:))
    Udv: Reka

    VálaszTörlés
  2. Szia Réka!

    Örülök, hogy tetszik a blog:)
    Mi egy hét szabival oldottuk meg és már az idő alatt is folyamatosan hagytuk magára, hogy hozzászokjon.
    Illetve a párom közel dolgozott, így ő haza tudott menni napközben is ránézni és kivinni, hogy hamarabb szobatiszta legyen.

    üdv,
    Kitti

    VálaszTörlés
  3. Ertem!..koszonom szepen a gyors valaszodat. meg egy kerdes es ne haragudj hogy ennyit kerdezek:P (meg soha nem vlt kutyam,es nagyon szrtnek egy francia bullit ezert probalok minel tobb infot magamhoz venni) a folyamatos magara hagyast h kell elkepzelni?...mondjuk elmentetek boltba es addig O egyedul,vagy a lakason belul oldottatok meg? Igazabol egyenlore ez a szobatisztasag-neveles a legnagyobb felelmem..:D
    Szep napot Nektek!

    Reka

    VálaszTörlés
  4. * ez ES a szobatisztasag-neveles a legnagyobb felelmem

    VálaszTörlés
  5. Szia!

    Gondolom, mint minden más kutya gazdi, ti is vettetek Sunnynak kutyaruhákat. Megkérdezhetném, hogy mekkora méretet hord? Húgoméknak is ilyen fajta kutyájuk van és szeretném meglepni őket egy kis ruhával. :)

    Orsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Orsi!

      Sajnos ebben nem tudok segiteni, mert nem vagyok a ruhak hive. Elso evben egy kotottet vettunk Sunnynam, ha nagyon fazna, de soha nem volt ra szukseg. Mert ha kell vastagabb szorzetet novesztenek telre, ez igy a termesztetes. De vannak fazos kutyak pl. a yorkik, de a francia bulldogok nem ilyenek altalaban. Ha pedig nincs ra szukseg en feleslegesen nem aggatnam ra, mert annyira termeszetellenes. De ha megis venni szeretnel, nem lesz egyszeru, mert alig gyartanak ilyen specialis meretet. Olyan vastag a nyakuk, mint egy nagy testu kutyanak, de a hosszuk meg sem kozeliti. Igy ami nyakban jo lesz, az hosszu lesz, ami meg megfelelo hosszusagu, az nem fogja beerni a nyakat. Ugy tudom meretre varratni is lehet, neten talasz sokat ilyet.

      Udv,
      Kitti

      Törlés
    2. Szia Orsi!

      Sajnos ebben nem tudok segiteni, mert nem vagyok a ruhak hive. Elso evben egy kotottet vettunk Sunnynam, ha nagyon fazna, de soha nem volt ra szukseg. Mert ha kell vastagabb szorzetet novesztenek telre, ez igy a termesztetes. De vannak fazos kutyak pl. a yorkik, de a francia bulldogok nem ilyenek altalaban. Ha pedig nincs ra szukseg en feleslegesen nem aggatnam ra, mert annyira termeszetellenes. De ha megis venni szeretnel, nem lesz egyszeru, mert alig gyartanak ilyen specialis meretet. Olyan vastag a nyakuk, mint egy nagy testu kutyanak, de a hosszuk meg sem kozeliti. Igy ami nyakban jo lesz, az hosszu lesz, ami meg megfelelo hosszusagu, az nem fogja beerni a nyakat. Ugy tudom meretre varratni is lehet, neten talasz sokat ilyet.

      Udv,
      Kitti

      Törlés