2013. február 18., hétfő

Beszerzés

A kölyökcsomagban benne vannak a legfontosabb infók a francia bulldogról, a jellemről, a tartásáról, az ápolásról. Viszont arról nem szól a bejegyzés, hogy mi mindent kellene beszereznünk a kiskutya érkezésére.
Vegyük is akkor sorra. Mit csinál egy kiskutya? Eszik, iszik, mindezt üríti, játszik, alszik, legtöbb esetben még rongál is.

A táplálásról részletes és frissített írást olvashatsz: http://kutyatnevelunk.blogspot.hu/2011/09/taplalas.html

Most leginkább csak az eszközökről lesz szó.

Az etetőtál

Pár száz forinttól lehet kapni, vannak műanyag és fémtálak, vannak duplák és állványosak, lilák, kékek, zöldek. Kicsik, nagyok, mélyek, laposak. És itt meg is állnék egy szóra, ha a kutyánk habzsol és jobban szemügyrevéve mély tálkát szereztünk be, akkor legjobb ha laposabbra cseréljük, mert abból nem tud annyira habzsolni és a problémát meg is oldottuk.
Fontos, hogy két tálkát szerezzünk be, mert friss víznek mindig lennie a kell a kutya előtt. A kajás tálát etetés után tegyük el.

A tálkák alá érdemes beszerezni alátétet, amit gyorsan és könnyen le lehet mosni. Ha lehet, akkor erősebb anyagból legyen, mert Sunny már egyet szétrágott:)

Aktív kutyásoknak praktikus itató:

Játékok
Minden kutya szeret játszani, ez létfontosságú az életükben. Játék által fejleszthetjük képességeiket is. De, hogy milyen játék jó a kutyának, az sok mindentől függ. Például, hogy lakásban vagy kertben tartjuk, függ a kutya természetétől, méretétől, de a korától is.
Ezer féle játék van kutyáknak, nem könnyű egy kis kutyának választani, hiszen még nem tudjuk, hogy mit fog szeretni és mi az ami mellett elsétál, próbálkozni kell, többféle anyagú, méretű, formájú játékot beszerezni, de nem feltétlenül egyszerre:) A gumijátéknál érdemes arra figyelni, hogy ne latexből készüljön, mert pillanatok alatt szét tudják kapni a kutyák. A tömör gumiból készült játékok tartósabbak és alkalmasak lehetnek a fogápolásra is, amennyiben megfelelő redők vannak kialakítva rajtuk. Ezek rágás közben masszírozzák a kutya ínyét és csökkentik a fogkőképződést is.
Néhány éve divatba jöttek azok a játékok, melyekbe jutalomfalatot rejthetünk. Igaz, hogy ezek jól le tudják kötni a kutyát és igazi kihívást jelenthetnek számukra, mégis Sunnynak nem a legideálisabb, mert amilyen kaja centrikus rögtön hatalmas nyáladzásba kezd, amint egy kis finom illatot szimatol.
A frizbi is egy jó játék, nekünk anyagból készült van és Sunny nagyon szereti, fut utána, ha eldobjuk még vissza is hozza csak éppen nem adja oda:)

Sok helyen lehet olvasni és sokan javasolják az állati bőrből készült játékokat. Én biztos, hogy soha nem fogok Sunny-nak ilyet adni, mert nagyon rossz tapasztalataim vannak, na de mindenkinek szíve joga.
A haziallat.hu felhívja a figyelmet arra, hogy "az ilyen játékok vásárlása esetén győződjünk meg róla, hogy a játék lehetőleg EU-n belüli gyártású legyen. Az Ázsiából származó játékok sajnos gyakran olyan enyveket és egyéb segédanyagokat tartalmaznak melyek élelmiszeripari használata Európában már tiltott."

Mint említettem fontos szempont a kutya mérete, a nagyobb termetű kutyák a kisebb játékokat hamar hazavághatják, a kiskutyák pedig a nagy nehéz játékokkal nem boldogulhatnak. Egy nagyon költséghatékony játékszer a műanyag palack (leszedve a kupakot és a műanyag gyűrűt) ezt szinte minden kiskutya szereti, habár a vehemensebbeknél óvatosnak kell lenni, mert sérülést okozhat, Sunny rendszeresen úgy összerágta, hogy felsértette vele az ínyét.

Fontos, hogy a kutyának az a legjobb játék, amikor a gazdi is játszik vele, ezért mindennap szakítsunk időt rá. Hamar kialakul, hogy mivel és hogy szeret játszani a kutyus.

Sunny néhány kedvence

Ezzel a tömör gumiból készült karikával nem tudott mit kezdeni, sosem játszott vele, azóta legjobb ajtótámasz:)

Nem feltétlenül kell mindig új játékot venni, nagyszerű trükk, ha játszás után elrejtjük a tárgyat, mert később elővéve a kiskutya úgy fog neki örülni, mintha új lenne:)


Fekhely
A kutyák szeretnek összekuporodva aludni, de olykor hanyatt fekve és horkolva is. Olyan fekhelyet keressünk, ami mindkét alvástípusra megfelelő. Kis kutyának ne legyen túl nagy helye, erre ne sajnáljuk a pénzt, hiszen itt piheni ki fáradalmait, és nagyon strapabírónak kell lennie. Bár a csere nem biztos, hogy egyszerű lesz. Egyszer úgy véltük, hogy Sunny a kiskori helyét kinőtte, így vettünk neki egy újat, nagyobbat.
Az első fekhelye



Bár nagyon kényelmes és könnyű kis hely, mosni csak egyben lehet.

Az új

Az új hely nagyon praktikus, mert le lehet cipzárazni a huzatot és így könnyebb mosni és hamarabb szárad. Viszont az anyagán rögtön minden meglátszik.


Sunnyt sokáig tartott átszoktatni, bár lehet, hogy mi rontottuk el, hogy meghagytuk neki a másikat is, abból kirángatta a kis párnát, becibálta az újba és úgy aludt nagyon sokáig:)

Léteznek műanyag és fonott kosárba tehető párnák is, azért nem ilyesmit vettünk, mert ismerve Sunnyt, szépen körberágta volna:)

Itt megnézhetitek, hogy csomagolt ki az új helyét: http://kutyatnevelunk.blogspot.hu/2012/01/sunny-es-az-uj-kislakas.html


Szállítás
Az autós utazáshoz tudok tippeket adni. Nekünk szállítódobozunk van, amit most már úgy tűnik nem kell lecserélnünk, mert Sunny nem fogja kinőni. Ha kezdetben nem akar belemenni a kutyus, akkor pár falatot dobjunk bele és nem lesz gond. Sunnynak már csak kinyitjuk az ajtót és sétál befelé. Városban ácsorog, vagy leül és nézelődik, ha viszont kiérünk a városból és van egy állandó tempónk, akkor lefekszik és elalszik. Sosem volt ezzel problémánk, viszont csak úgy simán az ülésen nem szeret lenni, valószínű a doboz adja meg neki a biztonságérzetet.
 
Nagyobb kutyák esetében már nem olyan egyszerű dobozzal utaztatni, Sunnyt sem könnyű dobozostól ki-beemelgetni. Mi teszünk alá egy plédet, hogy az autó kárpitja ne sérüljön a doboz mozgatásáról.
Egy praktikus dolognak tartom az autós üléstakarót, habár a legkevésbé sem esztétikus, de az ülések legalább tiszták maradnak.


Sétához
Egy komplett bejegyzés a sétához szükséges felszerelésekről: http://kutyatnevelunk.blogspot.hu/2011/09/setaltalas.html
Ami nekünk bevált: 5 m-es flexipóráz és olyen hám, amin nem kell átbújtatni a fejet csak beleléptetni és háton becsatolni.


Bár, a legjobb felszerelések nélkül, szabadon sétálni:)

Sampon
A Kölyökcsomag c. bejegyzésben részletesen írtam az ápolásról, illetve a linkek segítségével még bővebben olvashattok a témáról, de mint felszerelés, itt is meg kell említeni és mindig van mivel kiegészíteni a tudást:)

A kutyák bundája valóságos védőháló, ezért fontos a speciálisan kifejlesztett samponok használata.
Különböző szőrtípusokat különböztethetünk meg hosszúság szerint (hosszú, középhosszú, rövid), szőrszerkezet szerint (drót, sima), formája szerint (egyenes, göndör, hullámos..stb.), sűrűség szerint a test különböző területein (nyak, láb, farok, ..stb.).

Bármilyen sampont is használunk, a legjobb, ha higitjuk vízzel és úgy fürdetjük a kutyát. Mi ezt a fajtát használjuk és bevált, nincs tőle semmilyen irritáció.

A hajsamponok nem alkalmasak kutyák fürdetésére, mert a mi "bőrük pH értéke kb. 6,5 és 7 között van. A kutya bőrének pH értéke teljesen eltér az emberétől, ami a felnőttek esetében kb. 5,5, kisbabák esetében pedig 5 körüli érték. A bőr és bőr alatti szövet sokkal vékonyabb, mint az embernél ezért hajlamosabb az irritációra.

Rongálás
A kiskutyák rágcsálnak, kaparnak, mindenre kíváncsiak, ez természetükből adódik és normális megnyilvánulás, kezdetben... Amíg nem neveljük meg:) Jobb minél előbb, hogy kevesebb bosszúságot okozzon, mert egy-egy megrágott ajtókeret nem túl szép.Tapasztalat... Azt hiszem mi is vettünk még a kezdetek kezdetekor kutyarisztó spray-t, azért csak halványan emlékszem rá, mert hatástalan volt. Aztán a kritikus pontokat bedörzsöltük citromlével, majd mikor ez sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, borssal is. Nem használt, az egyetlen hasznos módszernek a nevelés bizonyult, ha rosszat csinál a kutya rá kell szólni, kicsit megdorgálni, ha jót csinál meg kell dicsérni, ilyen egyszerű:) Azért sokat segít az idő is, mert jó esetben kinövik a rágcsálást.


Nagyjából így állna össze a csomag, amit a kutyus érkezésére be kell szerezni. Fontos, hogy nem mindenből a legdrágább fog beválni, megvehetjük neki a legújabb játékokat, a legexkluzívabb csomagolású sampont, a legextravagánsabb fekhelyet, a legstrasszosabb nyakörvet, de ha emellett nem törődünk vele, akkor nem lesz boldog élete.
Sose felejtsük hát el, semmilyen eszköz nem pótolja kutyánk számára a mi társaságunkat, törődésünket, az együtt töltött időt.


Források:
haziallat.hu, Vakkantó webáruház





6 megjegyzés:

  1. Kedves Kitti!

    A samponos résznél felmerült bennem egy kérdés: milyen gyakran szoktad/lehet fürdetni a kis bullit?

    Köszönöm a válaszod,

    Rita

    VálaszTörlés
  2. Kedves Rita!

    Sunny-t mi úgy 4-5-6 hetente szoktuk fürdetni, sok mindentől függ,pl.: időjárástól, túráktól... A túl gyakori (például hetenkénti) fürdetéstől kiszáradhat a kutya bőre, mert kimossuk az alapvető fontosságú anyagokat, ezért ha nem kifejezetten piszkos, rendszeres fésüléssel, keféléssel csökkenthetjük a fürdetések számát.

    üdv,
    Kitti

    VálaszTörlés
  3. Kedves Kitti!

    Szeretnék érdeklődni hogy milyen méretű a szállítódobozok? Annyi féle-fajta van hogy fogalmam sincs milyet válasszak ami pont megfelelő méretű kényelmesen elfér benne mégsem óriás és még pár játék is elférne benne.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Patrícia!

    Ebben nem könnyű tanácsot adni, mert annyi mindentől függ, pl. mekkora fér be a kocsiba, várhatóan mekkora lesz a kutyus és akár még az is szempont lehet, hogy melyik tetszik:)
    De ha gondolod szívesen lemérem a miénket, de mi csak úgy szemre mértük be, amikor megvettük, láttuk, hogy elfér és elég lesz egy felnőtt kutyának is.

    üdv,
    Kitti

    VálaszTörlés
  5. Nagyon megköszönném ha lemérnéd :) Mindenféleképpen olyat szeretnék amit csak egyszer kell megvenni a borsos ár miatt nem szeretném ha felnőtt korára kinőné a most még pici kutyus. Mivel még csak júliusban hozom el a picikét és utána jópár hónapig nem is igazán fogunk utazni sehova (de később biztosan) így nem igazán tudok szemmértékre hagyatkozni, csak úgy gondoltam beszerzem már előre hogy addig is hozzászokjon megszeresse :) A választ előre is köszönöm szép napot!

    VálaszTörlés
  6. Okés, szívesen lemérem. De nem biztos, hogy olyan segítség lesz, mert Sunny viszonylag kis méretű francia bulldog, mindössze 11,4 kg, ha magasabb, hosszabb, szélesebb és súlyosabb lenne, már úgy dobozt kellene vennünk. Nem ritka a 14 kg-os bulldog sem. Szóval azt javaslom - amíg délutánig lemérem - kérdezz rá azért, hogy kb. mekkora lesz a kutyus, a szülei alapján könnyű megállapítani.
    És én azt javaslom, hogy kis korától kezdve szoktassátok - ne csak a dobozhoz - az utazáshoz is, mert így biztosan nem lesz gond.

    Szép napot!

    Kitti

    VálaszTörlés