2011. szeptember 8., csütörtök

Sétáltatás

A sétáltatás (és nem a séta) legfontosabb eszköze a póráz és az ehhez kapcsolódó nyakörv, vagy hám. De melyik? Én ezt a kérdést a francia bulldogok szempontjából közelítem meg.


A séta fontos alapszabálya, hogy mi irányítsuk a sétát, a kutyának kell a ránk figyelnie és nem fordítva. Kezdetben, amíg nem hallgat a hívószavakra kizárólag pórázon sétáltassuk és szerintem a későbbiekben is mindig legyen nálunk póráz és a kutyán hám, vagy nyakörv, mert sok olyan szituáció adódhat, amikor ezekre szükség van. Én azt vallom, (és most érhető meg az első bekezdése zárójeles mondata), hogy a legjobb ezek nélkül sétálni, sokkal természtesebb és kényelmesebb is mindkét félnek, de egy jó ideig szükségesek. Ezért fontos, hogy a megfelelő nyakörvet, hámot válasszuk a kutyánknak. Ma már nagyon sok féle létezik ezekből. De a két fő kategória a nyakörvek és a hámok kategóriája. Mindkettőnél létezik szövet és bőr változat is. Mindkettőnek vannak előnyös és hátrányos tulajdonságai is. A nagytestű kutyáknál a nyakörvet szokták ajánlani, mert így jobban fegyelmezhetők, bár ha jól kiképzett a kutya, akkor hám is használható. A kistestűeknél mindkét megoldás szóba jöhet. Ha egy picit akaratosabb a kutya, akkor kényelmesebb a hám, mert így nem "fojtogatjuk" őket, ha nyugodt kutyával áldott meg a sors, akkor a nyakörv is elegendő. Sportoláshoz legjobb, ha hámot használunk. Ezeket az alapokat ismerve szabadon dönthetünk, kipróbálhatunk megoldásokat. Jellemzően a nyakörvek olcsóbbak, mint a hámok, ha csak nem egy ilyen csodát szeretnénk a kutyánknak:)
Fontos megjegyezni, hogy ez a poszt nem ilyen szélsőségekre lesz kihegyezve, hanem az általam (mert ugye ez szubjektív) normálisnak, elfogadható árúnak tartott termékeket szeretném bemutatni. Mi Sunnynak először textil nyakörvet vettünk, mert nagyon pici volt, de már akkor is sejtettük, hogy gyorsan fog nőni és majd később terveztünk neki hámot venni. Ez azért volt jó, mert nagyon gyorsan fel lehetett tenni és viszonylag könnyen megszokta, mert csak a nyakán volt valami idegen anyag, nem a testét fogta körbe.

Amikor már elkezdett ide-oda mászkálni séta közben, esetenként összeszedni valami általa finomságnak vélt szemetet a földről, akkor gyakran és erősen el kellett húzni és ilyenkor már nem a legjobb, ha nyakörvet visel a kutyus, ezért vettünk egy hámot, egy teljesen alap, semmi extra, semmi csilli-villi, Sunny színéhez igazodva, feketét. Ami az árat illeti, S-es méretű jó minőségű hámokat már 1000-1500 Ft-tól is lehet kapni ezek már sűrű szövésűek és nagyon erős varrásúak, aminek köszönhetően ellenállóak, mégis kényelmesek. Az árak pedig alapesetben mérettől függően változnak. A képen látható hám egy csattos,  a fejet át kell bújtatni elől és hátul lehet bekapcsolni. Egész sokáig ilyen fajta hámot használtunk, de aztán kiderült, hogy nem ez a legalkalmasabb viselet francia bulldogoknak a fülük miatt nem könnyű feladni és levenni. Ha elmegyünk otthonról, akkor le szoktuk venni a hámot mindig, nehogy valami bajt okozzon, beakadjon valahova vagy ilyesmi, így biztonságosabb. Bár biztos vannak olyan kutyák, akik éjjel-nappal hámban vannak, de mi este is le szoktuk venni. Sunny már nagyon ügyesen megtanult belelépni a hámba:)
Az említett okok miatt tovább keresgéltünk a hámok között, olyan megoldást kerestünk, ahol nem kell a fejet és főleg a füleket átbújtatni. Meg is találtuk könnyen, bár nem ez az elterjedtebb fajta. A képen látható hám olyan megoldást kínál, amivel talán még egyszerűbben ráadhatjuk a kutyánkra és a fülüket sem gyötörjük minden alkalommal. Ez a hám felül kapcsolódik össze, nem kell a fejet átbújtatni, csak az első két lábat kell belehelyezni és felül csatolni. Teljes megelégedettséget ettől a hámtól sem kaptunk, mert a felső két karika tehetetlenül égnek áll, amikor nincs rácsatolva a póráz, így ez talán még annyira sem praktikus "otthoni" viselet, mint a korábbi, de mivel tényleg nagyon gyorsan felvehető, ezért talán ez elhanyagolható tényező.



Ha sikerül a megfelelő méretet kiválasztunk, akkor biztosan sokáig jó lesz a kutyusra. 

Bármelyik megoldást is választjuk a legfontosabb szempont, hogy könnyen megfogható és tartható legyen kedvencünk, emellett tartós, kényelmes és praktikus legyen. Szerintem csak ezeket követően foglalkozhatunk divatossággal. A személyes véleményem pedig, mint már írtam, ha a kutya meg van tanítva arra, hogy nem szabad húzni, és hallgatni kell a gazdira, akkor igazából, sem nyakörvre, sem hámra nincs szükség.

Én azt vallom, hogy soha nem szabad bolondot csinálni a kutyából, persze van jó pár kutya, aminek már a megjelenése is bolondos alapból, nem még, ha különböző dolgokat aggatnak rájuk, plána, ha felöltöztetik. Számomra a legbrutálisabb, egyben legsokkolóbb az alábbi hám volt, ez egy téli hám.     

Persze a kutyák is fáznak télen, főleg a rövid szörű, kistestű kutyák, de azért vannak hétköznapibb (hogy szépen fejezzem ki magam és bántsak meg senkit) megoldások is, erről majd, akkor írok, ha beköszönt a tél, mert jó formán még el sem búcsúztattuk a nyarat, úgyhogy nem szeretnék még ilyen "fagyos" témákról írni.

A pórázról


A sétáltatás másik fontos eleme a póráz. Ebből is létezik textil változat, ám ettől sokkal praktikusabb és kényelmesebb az automata póráz.

Az automata póráz biztonságosabb a kutyának és a gazdinak is, mert a segítségével mindig ellenőrzés alatt tarthatjuk a kutyánkat. A visszahúzórendszert is bármikor tudjuk alkalmazni, a fékzár pedig gondoskodik a póráz kívánság szerinti reteszeléséről, de a kutyának mindig optimális szabadságot biztosíthatunk, akkor is, ha csak pórázzal tudjuk sétáltatni.

Én azt mondom tartsuk szem előtt a már említett fontossági sorrendet, miszerint könnyen megfogható és tartható legyen a kutyus, emellett tartós, kényelmes és praktikus legyen az eszköz, amit használunk, ha ezek a feltételek teljesültek, akkor mindenki az ízlésének vagy a pénztárcájának megfelelőt válassza.

3 megjegyzés:

  1. Szia Kitti!

    Februárban írtam Neked e-mailt (marian.paradi@gmail.com), azóta sok idő eltelt.
    Rumi (talán ez lesz a végleges neve:-))már elmúlt 3 hónapos, ezért végre a sétáláson is gondolkodhatunk! A szaküzletben a következő tanácsot kaptam nyakörv versus hám ügyben:
    kölyök kutyáknak nem ajánlott a hám, mert ahogy húznak a pórázon elmozdulhatnak a még gyenge csontjaik. A póráznál a hagyományos a javasolt kezdetben, amit fel lehet váltani az automatára, ha már a kutyus szépen megya gazdi mellett.
    Tudom, hogy ez nektek már nem aktuális, hiszen Sunny már ennél sokkal felnőttebb és biztos vagyok benne, hogy nem lett semmi baj a hám használatából, de ez is egy vélemény, talán érdemes megfontolni.

    Sok szép sétát kívánok!

    Üdv, M

    VálaszTörlés
  2. Kedves Marianne!

    Örülök, hogy írtál:) Egyetértek az eladóval. Egyébként Sunnynak is kezdetben nyakörve volt, csak nagyon húzott és féltem, hogy megfullad, aztán kinőtte és már hámot vettünk, ami azóta is jó rá, mert sokat lehet rajta állítani. És bizony néha még mi is a hagyományos pórázzal visszük, mert a flexin elkezd sokszor húzni és akkor úgy érzem, nem árt visszatérni az alapokhoz:)
    Küldj majd képet Rumiról:)

    Üdv,
    Kitti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kitti!
      Nem sok örömünk volt a hétvégében, pedig már nagyon vártam, hogy hosszabb sétára induljunk. Ugyan a szombati napsütésben kimentünk az Óbudai-szigetre, de Rumi viszonylag hamar fázni kezdett, így csak egy igen rövid sétácska lett a dolog vége. Még képeket sem csináltunk. A pórázzal különösebb gond nem volt, de a nyakörvet folyamatosan le akarja vakarni magáról. Ezért, hogy megszokja, kicsit mindennap rátesszük, ha nem is megyünk mindig sétálni.
      Küldtem egy képet az e-mail címedre.

      Remélem, nektek mozgalmasabban telt a hétvége:-)

      üdv, M

      Törlés