2011. szeptember 26., hétfő

Táplálás

A kutyák ősidők óta az emberrel élnek.  A házi kedvencként tartott kutyák az 1950-es 1960-as évekig a család lakóhelyétől elkülönülten kutyaházban az udvaron éltek. A városi élet elterjedésével a kutyák beköltöztek a lakásokba, így a kutyák és gazdáik élete egyre szorosabban összefonódott.

A XIX. sz. végétől kezdődött a tudatos, fajta szerint szelektált kutyatenyésztés. A kutyáknál megkülönböztetik a két vagy több fajta kereszteződéséből származó a keverékeket és a fajtatiszta egyedeket. Az azonos fajtájú egyedeket közös külső és belső jellemzők kötik össze a közös származáson kívül. Ezeket a fajtastandard tartalmazza. A fajtajegyek némelyike negatívan hathat a kutya egészségére, rizikófaktor – például a spánielek hosszú füle. Más külső jellemzők egyenesen genetikai rendellenességként foghatók fel, például a bulldogok állkapcsa, vagy a tacskók rövid lába. Ez alapján is láthatjuk, hogy a különböző fajtájú kutyáknak, eltérő szükségleteik lehetnek, akár tartásbeli, akár etetésbeli.
Ezért nagyon fontos a kiváló minőségű állateledel. A kutya házasítása több mint tízezer éve történt. Attól a pillanattól kezdve az ebek a házi koszton éltek. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor miért van szükség a tápra, ha az állatoknak megfelelt évszázadokon keresztül. Nos, egyrészt azért, mert régen az élelmiszerek nem tartalmaztak annyi tartósítószert, színezőanyagot, mesterséges elemet, mint manapság. Valamint a kutyák a saját szükségleteiket a természetből pótolták, amelyet egy lakásban tartott kutya sajnos nehezen, vagy nem tud megtenni. A kutyának éppúgy, mint az embernek szüksége van a tápanyagokban gazdag étrendre, amit az ételmaradékok nem feltétlenül biztosítanak, hiába szereti a kutyusunk.

A kutyák szeretik a csontot. De jó az nekik? Hét éves kor felett és hét hónapos kor alatt egyáltalán nem ajánlott a kutyánk ilyenfajta etetése. A csontnak a tápértéke ugyanis nem megfelelő, ugyan magas az ásványi anyag tartalma, a fehérje értéke alacsony. Így ezzel nem kapja meg a megfelelő és szükséges tápanyagokat. A kutyát lehetőség szerint érdemes valamilyen táppal etetni, aminek fontos a minősége. A táp kiválasztásakor fontos szempont lehet, hogy úgy legyen összeállítva, hogy a kutya testnagyságának, korának és élettani igényének megfeleljen.
Tény, hogy túlkínálat van a piacon és nagyon nehéz kiszűrni, hogy melyek a tényleg jó tápok. És attól még, hogy a legjobb minőségű tápot vesszük, nem biztos, hogy a kutyánk számára is az a legmegfelelőbb. Ha szerencsénk van, rögtön beletalálunk, de kísérletezgethetünk is, mire megtaláljuk a megfelelő eledelt.

De akkor mégis milyen a jó kutyatáp?
A jó kutyatáp tartalmaz jó minőségű fehérjét, amely elengedhetetlen az izmok egészségéhez. Kalciumot, amely erősíti a fogakat, jól emészthető szénhidrátokat és zsírokat, amelyek az energiaszükségletért felelnek. Nem utolsó sorban vitaminokat. Ha valaki törekszik a változatosságra, akkor etesse a kutyát egyszer bárányos, máskor csirkés táppal. Száraz eledelek mellé adhatunk különféle konzerveket is. Ha nem megfelelően etetjük az ebünket, bizony előjöhetnek rejtett fejlődési rendellenségek is, amelyek megfelelő táplálással, nagy valószínűséggel nem bukkannának fel. A táplálás nagy szerepet játszik abban, hogy kutyánk egészséges és jó kedvű legyen.

A kölyökkutyákat általában szárazeleddellel etetik,  ám a későbbiekben a gazda választhat a táplálékok egyéb fajtái közül. (konverek, nedves tápok) A kiskutyát, amikor elhozzuk a tenyésztőtől kapunk egy jó pár napra elegendő tápot, hiszen kezdetben fontos, hogy a kutyus azt egye, amit már megszokott, így az esetleges hasmenés egy okozóját gyorsan kiiktathatjuk. Később természetesen áttérhetünk más tápra, hiszen nem biztos, hogy ahogy növekszik a kutya megfelelő lesz számára. Sok mindenből következtethetünk arra, ha a kutyusnak nem jó a választott táp. A fent írtak mellett például hullani kezd a szőre, vagy nagyon megváltoznak a kutya ürítési szokásai, vagy a legrosszabb, ha egyáltalán meg sem eszi. Bár ez bulldogokra nem igazán jellemző:-)


Csak keresgélés és tapasztalat alapján találhatjuk meg a megfelelő eledelt. Hiszen tudjuk: „minden gyártó a legjobbat gyártja”. És gyakorlatilag A-tól Z-ig találunk márkákat a boltok polcain.

Ezt „tudományosan” alátámasztani a következőkkel tudom (gyártó név nélkül)
„…Ezért használ a gyártó kizárólag jó minőségű, tudományos szempontok alapján fejlesztett recepteket, hogy kedvence hosszú és egészséges életet élhessen.”

„A gyártó már több mint 40 éve szoros együttműködésben dolgozik a tenyésztőkkel illetve az állatorvosokkal, hogy folyamatos kutatásokkal és fejlesztésekkel olyan testreszabott táplálást biztosítson a kutyák és macskák számára, mely tökéletesen illeszkedik az állatok szükségleteihez és egyéni tulajdonságaihoz.„

„Összetétele alapján a tápok minden szükséges tápanyagot biztosítanak kedvencünk számára. A legnagyobb pontossággal adagolva, kornak, méretnek, fiziológiai állapotnak és fajtának megfelelően, hosszútávon támogatja az állat mindennapi egészségét.”

„ A termék receptúrái olyan összetevőket tartalmaznak, melyek jótékony hatást gyakorolnak a szervezetre.”

:-)


Nekünk is van már némi tapasztalatunk az eledelekkel kapcsolatban, véleményt csak ezekről tudok alkotni.

Sunny a tenyésztőnél Royal Canint kapott, így egy pár hétig nálunk is ezt fogyasztotta, de mi annak idején vettünk egy 20 kg-os kiszerelésű Flatazor Elite Puppy kölykök számára kifejlesztett eledelt, így mikor már kezdett fogyni a Royal Canin elkezdtük keverni a Flatazor-ral, így nem volt gond az átállással, Sunny ugyanúgy habzsolta. - Nem túl jó gyakran variálni a tápot, mert a bélben az enzimek alkalmazkodnak, az aktuális táphoz. Ha lecseréljük az eledelt, akkor azt csakis fokozatosan tegyük. - Aztán kevesebb, mint 5 hónap alatt elfogyott a majdnem 20 kg, hogy egy pici változatosságot vigyünk a táplálkozásába, ezért úgy gondoltuk kipróbálunk valami mást, hosszasan ácsorogtunk az eledelek előtt, tudtam, hogy rengeteg féle van, de ezzel élőben szembesülni, elég sokkoló volt. Csirkés, lazacos, bárányos, pulykás, és, amit már írtam: testnagyságnak, kornak és élettani igénynek megfelelők. Aztán a Purina Pro Plan csirkés ízesítésű mellett döntöttünk. Formára is más volt, mint a Flatazor, de Sunny nem finnyáskodott, ugyanúgy elfogyasztotta. Igaz ebből egyelőre csak egy kis kiszerelést vettünk. Kiegészítés*: És ez volt a legjobb döntés, mert hihetetlen, hogy Sunnynak mennyit kellett miatta a bokrok tövében fél lábon ácsingóznia.
Néhány gyártónak vannak fajta speciális eledelei.  Ezeknek egyedi összetevőik és ízeik, illetve speciális tápszemcséik vannak, melyek alakja, állaga és mérete is úgy lett kifejlesztve, hogy tökéletesen illeszkedik a különböző kutyafajták sajátosságaihoz.

A speciálisan a francia bulldogok számára kifejlesztett tápszemcsét az állat könnyen a szájába tudja venni. Mérete és állaga révén elősegíti az alapos rágást, és hozzájárul a megfelelő száj- és foghigiéniához is."


Érdekesség még, hogy ami elsőre drágábbnak tűnik, mint a többi az nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kutyusunk „ki fog enni minket a vagyonunkból”, ugyanis legtöbbször az ilyen drága és jó minőségű táplálékból egy etetés alkalmával kevesebb is elegendő, mint egy olcsóbb eledelből, mert értékesebb tápanyagokkal van tele.

Érdemes nézelődni az interneten, mert sok webáruház van, ahol a bolti áraktól kedvezőbben hozzájuthatunk a termékhez. Ebben a bejegyzésben a szó hagyományos értelmében reklámnak nincs helye, de sok értelmét nem látom a sorok megírásának és elolvasásának, ha a végén az olvasó ugyanolyan tanácstalanul fog állni a polcok előtt, vagy sűrű kattintgatások közepette váltogat az internetes oldalak között, mint a bejegyzés elolvasása előtt.  Így szerintem, ha az ún. top-termékek közül választunk, nem nyúlhatunk nagyon mellé. Kiegészítés*: ha jó tápot akarunk, akkor ne tartalmazzon gabonát a termék. (a teljesség igénye nélkül, néhány jó minőségű szárazeledel gyártó: Royal Canin, Eukanuba, Hill’s, Acana, Flatazor, Belcando)


A legfontosabb, hogy a kölyökkutyák  tápanyagszükségletét a különféle forrásból származó húsokat bőségesen tartalmazó étrend elégíti megfelelően. A magas fehérje-és alacsony szénhidráttartalmú eledel illeszkedik legjobban a természetes tápanyagszükségletükhöz.
Nagyon sok vélemény és tapasztalat van arról, hogyan etethetjük megfelelően a kutyánkat, mégis a legfontosabb, amiben véleményem szerint mindenki egyetért: legyen bármilyen márka a lényeg, hogy a táplálék hozzájáruljon a szervezet megfelelő felépítéséhez és fenntartásához, biztosítsa a megfelelő energiát a kutya számára, táplálja és védje kedvencüket.

Valóban próbálkozni kell, mi végül visszatértünk a Royal Caninhoz, kezdetben a Mini-t kapta Sunny, mostanában pedig a Mediumot. A Medium való azoknak a kutyáknak, amelyek felnőtt kori testsúlya 11-25 kg között lesz.
Ettől feltűnően csillogós a bundája, és normálisan működik az anyagcseréje. Ez a két tényező jó mércéje a megfelelő tápláléknak.**


*Kiegészítés: 2012.01.02.
** Kiegészítés: 2012.10.03.
A bejegyzés forrásai:
Wikipédia

5 megjegyzés:

  1. Sziasztok!

    Jelenleg mivel tápáljátok Sunnyt? A Pukink RC-t kapott először, majd átváltottunk állatorvos tanácsára a Happy Dog Új-Zélandjára. Kezdetben jónak találtam, kevesebb hányás, semmi hasmenés, kevesebb szőr hullás... Most ott tartok, h nem tudom az ölemben tartani, venni Pukit, mert annyira hullik a szőre, hogy egyszerűen fantasztikus. Állatorvosok szerint ilyen fajta és minden rendben van vele. Na jaaa. :) Remélem tudtok valami okosat tanácsolni. Szép napot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. Megkerdezhetem, h mitol hanyt a kutyusod, es h milyen gyakran? Ebben a cipoben jarunk mi is :(

      Törlés
    2. Szia. Megkerdezhetem, h mitol hanyt a kutyusod, es h milyen gyakran? Ebben a cipoben jarunk mi is :(

      Törlés
  2. Szia!
    Én úgy tudom, a tápra menjen egy kis lazacolaj és gyönyörű, egészséges szőre lesz. Lehet, hogy ez így a táppal megoldás lesz, mert hasmenés sncs és szőrhullás sem! :)

    VálaszTörlés
  3. Happy Doggal én is így jártam, hullik Bosco szőre rendesen tőle

    VálaszTörlés