2013. december 11., szerda

Karácsony kutyussal

A karácsonyi készülődés és az ünneplés a kedvenc időszakom. Bár logisztikailag korábban sem volt egyszerű, de amióta Sunny az életünk része, azóta sokkal több mindenre kell figyelnünk. De legfőképp rá:) Ilyenkor útrakelünk és Egerben töltünk jó pár napot, minden családtagot meglátogatunk, ajándékozunk és nagyokat beszélgetünk. Ez így tényleg nagyon idilli, csakhogy közben velünk tart a kíváncsi kis kutyánk is, ez teszi izgalmassá.

A karácsonyi készülődéskor ne feledkezzünk meg a körülöttünk sündörgő kedvencekről.
A feldíszített karácsonyfa elengedhetetlen része az ünnepnek. Ám fontos, hogy megtegyünk minden szükséges biztonsági intézkedést a fa megfelelő rögzítését és díszítését illetően. Ha ez nem történik meg, akkor egy óvatlan pillanatban feldőlhet a fa és sok-sok szívünknek oly kedves dísz, régi szép emlék vész a múlt homályába, törik apró pici darabokra. Bizonyára érezhető az előző mondatban az a fájdalom, amit a szemetesben végző díszeink iránt érzek, mert ez velünk valóban megtörtént, két éve. Egy igen méretes fát sikerült vízszintbe helyeznünk Sunny-val.
 A sok csillogó fenyődísz pedig játékra ingerli az állatokat. Főleg a lelógó díszek veszélyesek, mert ezeket szívesen meg is rágcsálják vagy le is nyelhetik őket. Elfogyasztásuk pedig bőrirritációt, nyáladzást, mérgezést, bélcsavarodást okozhat. Az éles, hegyes díszek szélei akár vágási sebeket is okozhatnak.

 A fát díszítő izzósor igazán hangulatos, viszont hamar felmelegedhetnek és amikor a kutyák hozzá nyomják az orrukat égési sérüléseket szerezhetnek. Ezért LED-es fényfüzér beszerzését javaslom, számtalan előnye van, pl. rendkívül keveset fogyaszt, ütésálló és ami a legfontosabb, nem melegszik fel.
Az áram alatt lévő vezetékeket ragasszuk a falhoz vagy a padlóhoz - rágcsálásuk ugyanis megrázó végeredménnyel járhat.

A fényeket, vagy az egész fát lehetőség szerint tegyük biztonságos magasságba, bár ez sokszor nem mutat jól, sőt az sem, ha alul nincs feldíszítve a fa, ezért ha fontos a megjelenés és az összkép, akkor figyeljünk nagyon a kutyusra. Én is így tettem:) Sokáig érdekelte Sunny-t a fa, sokszor hallottam a díszek koccanását, amikor szimatolgatta, vagy csal elosont mellette.

A műfenyő is veszélyt tartogathat a kutyák számára, ugyanis a műanyag ágak és tűk megcsócsálása bélproblémát és mérgezést okozhat.

Viszont a valódi karácsonyfa illata nem csak nekünk, de a kutyáknak is nagyon csábító. A különbség csupán annyi, hogy mi tudjuk, hogy a fa nemcsak szép de szúr is, ezért messziről csodáljuk. Kutyusunkat kíméljük meg a fájdalmas felismeréstől és inkább valahogy kerítsük körbe a fát, ha nem tudjuk magasabbra helyezni.

A téma után kutatva azt is megtudtam, hogy semmiképp se rakjunk tartósítószert az élő fenyő öntözővizéhez, mert kutyánk egy óvatlan pillanatban bele fog inni. Ezek a kemikáliák pedig toxikusak. Ha mindenképpen használni szeretnénk tartósítót, akkor takarjuk le a fenyőtartó tálat.

Ha már minden ünnepi díszben pompázik és elérkezik a szenteste, az ajándékozás ideje, akkor sem szabad megfeledkeznünk kis társunkról, mert  a csomagolóanyag-halom is, amely az ajándékok kibontása után keletkezik, és amit ezen az estén csak ritkán szoktunk azonnal összeszedni, különösen nagy veszélyforrást jelent. Miközben örülünk az ajándéknak, amire már régóta vágyott, hajlamosak vagyunk megfeledkezni a kutyusról, aki unalmában rágcsálni kezdheti a papírokat és ez például fulladásveszélyt okozhat.

Szerintem jó ötlet karácsonykor megajándékozni a kutyust, az új játék talán jobban leköti, mint a régiek és nem fog más kaland után vágykozni, izzókat szimatolni, vagy gömböket kóstolgatni.
 Nem árt kiszámolni azt sem, hogy a kutyus eledele kitart-e az ünnepek végéig, nehogy kifogyjunk belőle és az ünnepi nyitvatartások miatt boltról-boltra kelljen járkálnunk, miközben mindenki nyugodtan tölti idejét szerettei körében.

Az első karácsony szerintem nem könnyű egy kutyával, (ahogyan az első nyaralás sem) de az évek alatt meg lehet szerezni a szükséges gyakorlatot, hogy az ünnep valóban meghitt és békés legyen.





Forrás:
http://www.haziallat.hu/kutya/gondozas/a-kutya-karacsonyfajat/527/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése