2013. július 29., hétfő

Hova pisiljen a kutya?

Nemrég olvastam egy jópofa cikket arról, hogy milyen kérdéseket ne tegyenek fel kutyásoknak az emberek, ha nem akarják az őrületbe kergetni a gazdikat. Akkor csak jót derültem rajta. De aztán tegnap egy felszólítás formájában nekem szegezték az egyik kérdést.
A teljes cikk itt olvasható. 

Ebből most egyet emelnék ki: "Miért ide pisil a kutyája?"
Tegnap sétáltunk a szokásos nyári úton, egy kis kört tettünk meg. A házak mellett végig alakítottak ki zöld területeket egy keskeny sávban, ez közterület. Sokan ezt tekintik a saját bejáratú kis kertjüknek, jó, hogy nem egyből veteményest csinálnak már.
Na lényeg, hogy ezek a zöld részek körbe futnak a lakóparkok körül és kb. fél méter szélesek, vagy inkább keskenyek:)
Van ahol kövekkel töltötték fel, van olyan rész amit füvesítettek (kiszórták a fűmagot és a többit a természetre bízták, tehát nem valami méregzöld gyönyörű sűrű gyepre kell ám gondolni) és vannak azok a részek ahova mindenféle növényeket ültettek és ezeket olyan lakók locsolják rendszerint, akiknek nem tartozik kert a lakásukhoz, így nem tudom kinek a vízórája pereg körbe-körbe minden alkalommal, de ez nem is az én bajom. Bár néha tényleg elborzaszt, hogy míg a föld déli féltekén időként vízkorlátozást vezetnek be, addig itt gonosz tekintetű nénik hektoliter számra árasztják el a fákat és a növényeiket, olyan fejjel, mintha legalábbis kötelességük lenne. A családi házak előtti kis rész az más, azt valóban a lakók gondozzák saját költségen, oda nem szívesen engedem Sunnyt. Két kép a területről, minden sarkon (túlzás nélkül) áll egy zacskókkal ellátott kuka, gondolom azért tervezték ezeket ide, mert sejtették, hogy a kutyások erre fognak mászkálni:)

Egy kis terepszemle után visszakanyarodva a tegnaphoz, a kerítés mögül kiszólt egy gonosz öreg nő, hogy "Nem szabad!!!", szó nélkül akartuk hagyni, de az ilyenek azért bökik a csőrömet. Hát megkérdeztük mégis mit nem szabad. Mire az a válasz hangzott el, hogy oda pisilni. Az oda ez esetben a már említett házat körülvevő zöld terület. Az ezt követő diskurzustól most megkímélnék mindenkit, én komolyan mondom igyekeztem illedelmes maradni és szerintem sikerült is, de azért jól felhúzott.
Annyira, hogy ezt itt és most ki kell adnom magamból. Így a néninek is jobb lesz:)
És akkor itt idéznék a fenti cikkből, melynek minden szavával egyet kell értsek, bár a mi esetünkben most nem a járdára pisilés a téma, mert szerencsére, mint írtam körbe vannak zöld területek, a járda melletti füves rész márpedig alkalmas arra, hogy a kutyák oda pisiljenek. Kérdem én, mégis hova, ha oda nem, a ház falára?:)

"Felfogtuk és megértettük, hogy sokan nem kultiválják, ha a kutya a járdára pisil, igyekszünk is elkerülni, meg hát amúgy is jobban érzi magát zöld környezetben, ezért a legtöbben egy közeli parkba, vagy a járda melletti füves részre visszük őket, ha könnyíteni akarnak magukon. De azt sajnos lehetetlen elvárni a kutyásoktól, hogy mindannyian minden esetben találják meg a hozzájuk legközelebb eső kutyavécét - hiszen ehhez gyakran kilométereket kéne gyalogolni. Nem beszélve arról, hogy a kutyától is nagyon nehéz volna elvárni, hogy bár órák óta pisilnie kell, udvariasan megvárja, míg a kijelölt táblához ér. A kutyavécé mellett ezért jó alternatíva még az úttest csatornalefolyója: még akkor is kellő közelségben tud lenni, ha az állatot már nagyon szorítja a szükség, cserébe nem lesz pisiszag és tócsák a járdán. De kössünk egyezséget: mi igyekszünk szabotálni az aszfaltra pisilést, cserébe pedig az autós dohányosok tartsák szépen a kocsijukban a csikket, amíg szemeteshez nem érnek. A helyzet ugyanis az, hogy a szemetesek és hamutálak sokkal gyakoribbak, mint a kutyafuttatók, az utca mégis tele van szeméttel és csikkekkel - ezt pedig az eső sem mossa el."

Van két park is a közelünkben és ha az időjárás engedi általában ott szoktunk lesétálni, mert ott Sunny is szabadon rohangálhat, de amikor odakint 35 fokot mutat a hőmérő nem fogok tudni lemenni Sunnyval addig, mert ő ilyen alkat, nem viseli jól a meleget, én pedig nem fogom kitenni a szervezetét még nagyobb megterhelésnek, elvégzi a dolgát és nem időzünk kint hosszasan. Na de ezeket magyarázhatnám ezeknek az embereknek, és tudom, ők ezeket a sorokat sosem fogják olvasni, már csak azért mert nincs idejük a sok locsolás mellett olvasni és azt hiszem gondolkozni sem.

Jó, hogy azt nem kérdik már, hogy miért ide vagy oda végzi a nagyobbik dolgát...
A kérdés csak akkor lenne jogos, ha ott is maradna a végtermék, de nem fog: fel fogjuk szedni, úgyhogy nem kell már akkor stresszelni, amikor a kutya még csak épp, hogy berogyasztott.

Sok kutya van a környéken, így jut elfoglaltság az efféle közterület kisajátítós népeknek, de azt hiszem nem láttam még a környéken kiégett virágágyást, vagy megsárgult gyepet, esetleg vizelettől bűzölgő kavicshalmokat. Akkor hogy is van ez? A kutyások is szeretik a természetet, a virágokat, de ettől még jobban szeretik a kedvencüket, éppen ezért természetes, ha a körülmények engedik, én sem a házak között rovom a köröket Sunny-val. És azért mondjuk arra odafigyelek, hogy egy szép virágágyás közepébe ne trappoljon bele, de mindenhonnan nem húzhatom el, másrészt pedig nem deciliterben mérhető, amit ott hagy, mert egy kan kutya jelölget, de ezt megint csak magyarázhatnám locsoló őnagyságuknak.

Összegzésképpen azt hiszem egyikünknek sincs 100%-ig igaza, de szerintem, ahogy én járok el az korrekt, hát ugyanezt a magatartást várom el a másik féltől is.





4 megjegyzés:

  1. Teljesen egyet kell értenem Veled/veletek.
    Nálunk ezt még azzal fokozták egy állami intézmény előtt (levéltár), hogy a járdát, ami ugye közterület, beszórták méreggel, hogy a kutyások ne menjenek oda...egy kiskutyát nagy nehézségek árán gyógyítottak meg! NEM NORMÁLISAK! Értem én, vannak a kutyások meg a nem kutyások. De azért az élni és élni hagyni még mindig alap dolog lenne, nem?

    VálaszTörlés
  2. Mikorra várható a következő bejegyzés? Elvonási tüneteim vannak :-/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már el is készült:) De a hétre még tervezek.
      Köszönöm, hogy olvasol minket!

      Kitti

      Törlés
    2. Igen, igen. Repdesve várom a fejleményeket!
      Betti

      Törlés