2013. május 21., kedd

Ebösszeírás

Időnként olvasgatom a kerületünk honlapját, így bukkantam rá arra, hogy május 15. és június 17. között ebösszeírás lesz. Rögtön felkaptam a fejemet, hogy mi ez már megint, aztán tovább keresgéltem és láttam, hogy sok kerületben, településen is mostanában zajlik. Van olyan város, ahol már tavaly megtörtént, de hátha a blog olvasói sem fürkészik nap mint nap a városi híreket, úgyhogy nézzétek meg, nálatok mikor esedékes, mert aki nem tesz eleget az büntethetik. Nem akarok vészmadár lenni, de semeddig sem tart kitölteni és beküldeni, nehogy aztán tényleg módot találjanak a bírság kiszabására.


Hogy miről is van szó?

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény elrendeli, hogy a települési önkormányzat ebrendészeti feladatainak ellátása érdekében, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira való tekintettel háromévente legalább egy alkalommal ebösszeírást végezzen

Az önkormányzat az ebösszeírás alapján az ebtartók által szolgáltatott adatokról helyi elektronikus nyilvántartást köteles vezetni, az állat tulajdonosa, tartója és más személyek jogainak, személyes biztonságának és tulajdonának védelme, valamint ebrendészeti és állatvédelmi feladatainak hatékony ellátása céljából.

Egyébként minden állatorvosnak számítógépes nyilvántartása van a kutyákról, veszettség elleni oltásaikról, chip-számukról, illetve gazdáikról. Gyakorlatilag most ugyanezeket az adatokat fogja megkapni az önkormányzat, ugyanazoktól a gazdiktól.

A kitöltendő adatlap átvehető a polgármesteri hivatalokban, felsorolt állatorvosi rendelőkben, illetve letölthető a hivatalok honlapjáról is.

Lényeges, hogy minden egyes kutyáról külön adatlapot kell kitölteni, amit a megadott határidőig kell eljuttatni általában a hivatalokba postai úton vagy személyesen, van ahol emailben és faxon is el lehet küldeni.

A tájékoztatásban felhívják a figyelmet arra, hogy "...amennyiben az ebtulajdonos vagy ebtartó a kötelezően előírt adatszolgáltatást nem, vagy nem a jogszabályban előírtaknak megfelelően teljesíteti, illetve megtagadja, abban az esetben a rendelet értelmében 30 ezer forint állatvédelmi bírsággal sújtható.

Továbbá, január 1-jétől megváltoztak az állattartás szabályai. Ezek értelmében a négy hónaposnál idősebb kutya csak transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochip) megjelölve tartható, amit a jegyző és a területileg illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hivatal ellenőriz. Amennyiben az ebtartó a törvényben előírt ezen kötelezettségének önként nem tesz eleget, akkor 45 ezer forint állatvédelmi bírsággal sújtható. Saját és kedvencünk épsége érdekében fontos a veszettség elleni védőoltás is, amit évente kell beadatni a kutyának."

Nekünk az alábbi adatlapot kell kitöltenünk:


 Forrás: Budapest XVI. kerületi Polgármesteri Hivatal



Sunny és a hatóságok - 2013.05.30.


Tegnap előtt Gábor és Sunny a reggeli sétájukat tették éppen, amikor megállt egy autó mellettük, kipattant egy rendőr és egy emberke, mint később kiderült az önkormányzat munkatársa és kérdezték, ellenőrizhetik-e a chip-et Sunnyban. Közben kérték, hogy adjuk tovább a hírt az ebösszeírásról, azt hiszem mi ennek itt a blogon már eleget tettünk

Szóval tényleg van ilyen és ha van akkor akár büntetés is lehet, szóval chipet minden kutyába, ne feledjük a kötelező éves veszettség elleni védőoltást sem és ha bosszankodva is, de álljunk sorba a postán az ajánlott levélkénkkel, mivel azt a tájékoztatást kaptam az önkormányzattól, hogy teljesen hiteles módon kizárólag így tudjuk igazolni az adatlap beérkezését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése