2013. március 8., péntek

Sunny mondanivalója

A kutyák is folyton kifejezik érzéseiket, hangulataikat. Ha meg akarjuk érteni mondanivalójukat, képesnek kell lennünk összefüggéseiben felismerni és helyesen értelmezni testbeszédüket és hangjelzéseiket. A kutyák nagyon kifejező teremtmények. Általában elegendő közös vonása van a gazdának és a kutyának ahhoz, hogy megértsék egymást.
Túl mélyreható elemzésre azért nem vállalkoznék, bár néhány viselkedésminta jelentése világos, de a biológián belül egy külön tudomány ág, az etológia foglalkozik az állatok viselkedésének elemzésével, ahol még ma is számos felfedezésre váró terület akad. Most csak azokat mutatom be, amelyeket már Sunny-n is többször észrevettem és sikerült - úgy gondolom - helyesen értelmeznem. Szóval ez az írás nem tudományos megalapozottságú, csak a hosszú távú megfigyelés után levont következtetéseket tartalmazza, némi szakirodalom hozzáolvasását követően:)

A kutyák közlésrendszerének egyik legfontosabb formája a testbeszéd.
A kutyák mozgásukkal, testrészeik különböző tartásával tudják közölni gondolataikat, érzelmi és idegi állapotukat, cselekvési szándékaikat. Az egymással kombinált testrészek szignálrendszeréből valódi "kutyabeszéd" jön létre.

Sunny nagyon sokszor fetreng a szőnyegen, van, hogy csak úgy magától is egy séta után, de legtöbbször, amikor hazaérünk és elkezdünk vele játszani, vagy éppen, amikor egy új kis játékot kap.
Az alábbi videón is ezt lehet látni. Ez nem másnak a jele, mint a boldogságnak.  A fűben, vagy hóban való fetrengés is ennek a kifejezésre juttatása.

Érdekes, hogy a kutyák érzelmeiket nem raktározzák olyan sokáig, viszont nem is fejezik ki olyan hosszú idei, mint az emberek.

Nagyon szeretem nézni, amikor Sunny más kutyákkal játszik. Ronikáról már meséltem, legtöbbször vele szokott játszani.  

Ám Roni mostanában nem annyira vevő Sunny kezdeményezéseire. Pedig minden kutya szeret játszani, de a kevésbé domináns egyedek sokkal szívesebben és sokkal gyakrabban játszanak. Sunny folyton hívja játékra. Például tegnap megnyalogatta az arcát, ami egyébként jelenthetné azt is ezzel fejezi ki alárendeltségét, de ha összefüggéseiben vizsgáljuk a történeseket, akkor egyértelmű, hogy itt nem erről van szó.

Régebben egy kis boxerral próbáltuk meg összebarátkoztatni Sunnyt, de már kölyökkorukban is nagy volt a méretbeli különbség. Bendegúz, a boxer folyamatosan Sunny vállára vagy hátára tette a mellső lábát, ezzel kifejezve magasabbrendűségét, dominanciáját Sunnyval szemben. A vele való játékot nem is élvezte annyira, folyton menekült és a közelünkben volt. Ezt is könnyű összekeverni, mert olyan mintha csak megpaskolná, hogy na gyere játszani. Közben pedig egész mást jelent.

Ha játék vagy harc közben a kutya a hátára fekszik, ezzel szabadon hagyva a hasát és a nyakát, az a megadás jele.

Sunny sokszor hasra fekszik, ha lát egy szembejövő kutyát, ezzel békés közeledési szándékát fejezi ki.

Egy kicsit a hangokról...
Az ugatásról és morgásról egyaránt megállapítható, hogy minél magasabb hangszínen történik, annál inkább félelemmel telített érzelmi állapotról árulkodik.  

A következő videóban Sunny mély tónusú, elnyújtott morgást hallat előrenyújtott lábakkal és testtel. Ez ebben az esetben a játékra hívás jele.

Azért lehet van benne egy kis félelem is, mert imádja ha kergetjük és "retteghet". Nagyjából ez a kedvenc játéka, folyton így hív minket, ugrálgat előre-hátra, aztán mikor elindulunk felé, akkor ő elmenekül.

A nyüszítő, síró hangadás különböző formáit kifejlett korukra is megtartják, általánosságban félelmük vagy fájdalomérzetük kifejezésére használják.

Egy kicsit nehezebb kérdés, és sokáig én sem tudtam hova tenni. A szituáció a következő: délután hazaérkezem, lepakolok, átöltözök a sétához, Sunny eközben magas hangszínen, barátságos hangnemben, járkálás közben rövid, sírásszerű nyüszítéseket hallat, én nagyon sokáig rendszeresen rászóltam, hogy ne nyöszörögjön már, mikor itthon vagyok, nincs semmi baj.
Aztán ahogy olvasgattam erről, rájöttem, hogy ő valójában ilyenkor izgatott és ezt a lelkiállapotát fejezi ki, nagyon várja, hogy induljunk már sétálni.
Amióta ezt tudom, nem szólok rá, csak jobban igyekszem:)
Ugyanígy tesz, Gábor érkezése előtt, mindennap nagyjából azonos időben érkezik, de ha már pár percet késik, akkor Sunny járkálva nyüszítget, a kis belső órája, olyan mint egy svájci óra...

Külön említést érdemel a farkasüvöltés jellegű hangadás. Bármilyen meglepő, Sunny-t is hallottam már, sokszor. Amikor Gábor bezárja maga mögött az ajtót és ketten maradunk, akkor figyeltem meg. Odaáll az ajtóhoz, majd nyöszörögni kezd és egyszer csak mély hangon vonyít egyet. Ezt a kutyák a mélyen bennük lévő genetikai raktárukból, ösztönszerűen veszik elő, általában olyan esetekben, amikor egyedül, magányosan érzik magukat. Hasonlóan a farkasokhoz, a kutyák esetében ez a hangadás a falkatagok hiányát, azok hívását, azok felé történő helyzetjelzését is jelenthet. Ez, hogy őszinte legyek, kicsit azért rosszul esik, hiszen nincs egyedül, én is ott vagyok:)
Ebből az állapotból gyorsan ki szoktam zökkenteni, elcsalogatom egy kis játékkal és máris jobb a kedve.

A kutyák a fülük mozgatásával és tartásával képesek bizonyos mondandójukat kifejezni, lelki- és idegállapotukat jelezni.  A szakirodalom azt írja, hogy a fülek tartására alapvetően érvényes, hogy minél inkább hátrafelé hajtva, lelapítva tartják a kutyák, annál inkább tartózkodó, félős állapotban vannak.
Sunny például akkor szokta teljesen hátralapítani a füleit, amikor örömében közeledik, ilyenkor az egész teste olyan, mintha táncolna. Amikor pedig egy másik kutya szimatolja, akkor valóban hátrafelé hajtja a füleit.
Az előre fordított, magasan és egyenesen tartott fülek figyelemösszpontosítást, támadásra való készenlétet jeleznek.

A kutyák érzelmi töltésének, ideg- és egészségi állapotának egyik fontos tükrözője a szem. Az erős érzelmi töltéssel rendelkező, fölizgatott idegállapotban lévő kutyák pupillája erősen kitágul, naggyá válik.
Nálunk a falkarangsor annyira nem egyértelmű, illetve a rangsorban a 2. és 3. hely Sunny számára szerintem nem világos. Ezt onnan sejtem, hogy engem szokott mereven bámulni és ha ilyenkor ránézek, akkor szemkontaktusban marad. Ezzel adva tudtomra, hogy itt ő a főnök. Ha a szemkontaktusból oldalra elpillantana, azzal csillapítaná feszültté vált helyzetet, mintha azt mondaná, hogy találjunk békés megoldást. 

Habár a farok tartása és mozgáskombinációja a legkifejezőbb a kutyák testbeszédének jelrendszerében, Sunnynál, illetve a francia bulldogoknál erről szinte lehetetlen bármit is megállapítani.
Azért néhány dolgot nem árt tudni, mert egy közeledő kutya szándékairól sok mindent megtudhatunk, így el tudjuk dönteni, hogy át menjünk-e a másik oldalra, vagy nyugodtan odaengedhetjük hozzá a kis francia bulldogunkat.

A vízszintesen, mereven, egyenesen tartott farok figyelemösszpontosítást, erőszakosságot jelent.
A vízszintesen, egyenesen tartott farok lassú ritmikus csóválása óvatosságot, figyelmességet jelent.
A farok egyenesen fölfelé, esetleg enyhén a hátgerinc irányába történő íves hajlításának mondanivalója, hogy a kutya úgy érzi ő főnök a környéken.
A függőlegesen fölfelé tartott farok az ideges, feszült, támadási hajlandóságot mutató kutyák jellemzője. A felemelt, de nem mereven, széles ívben történő farkcsóválás barátságos kifejezésforma. A lábak közé bekanyarított farokkal a kutyák erős félelmüket fejezik ki, és óvintézkedésükkel azt szeretnék elérni, hogy a jellegzetes szaganyagokat kibocsátó nyílásaikat elzárják, megakadályozva ezzel az a végbélnyílás és a faroktőnél található mirigyek által termelt különleges illatanyagok továbbítását.
A kutyák egymás közötti azonosításában ezeknek az illatoknak hasonlóan egyedi jelentőségük van, mint az embereknél az arcvonásoknak.

A kutyák egymás közötti információcseréjének és kommunikációjának nagyon lényeges részét képezik a szagok. Két kutya között a legtermészetesebb kontaktusfelvételi forma, hogy egyenletes, nyugodt tempóval, oldalról megközelítik egymást, és kölcsönösen megszaglásszák hátsó testrészeiket és nemi szerveiket. Az ott található mirigyek olyan egyedi váladékanyagot termelnek, amelynek illata minden fontos információt magában hordoz az adott kutyáról: korát, nemét, egészségi állapotát, rangját. 
A húgyhólyag szükséges ürítésének vizelete más illatanyagokat tartalmaz, mint a kifejezetten jelölési céllal kipréselt vizelet. A kutyák természetes viselkedésének velejárója, hogy folyamatosan és rendszeresen begyűjtik a más kutyák által hátrahagyott szagalapú információkat, illetve leadják a magukét. Ezeknek a cselekvéssorozatoknak az összességéből folyamatos információcsere valósul meg a különböző kutyák által kölcsönösen felkeresett helyeken.


Számomra nagyon fontos, hogy Sunny jól érezze magát és boldog kis kutya élete legyen, de azért sokszor megfogalmazódik bennem a kérdés, hogy ő vajon jól érzi-e magát, szeret-e minket, tudom, hogy erre úgymond emberi alapon nem lehet választ kapni, na de mi emberek így működünk, szeretjük, ha viszont szeretnek:) Ha más gazdiban is felmerül ez a kérdés, akkor a választ a kutya viselkedésben keresse. A kutyák úgy mutatják ki gazdájuk iránti kötődésüket, hogy játékokat vagy botokat hoznak neki, vagy azzal, hogy hátukra hemperegnek, hogy simogassák őket.


Felhasznált források:
www.vadallatok.hu
www.kutya.hu



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése