2013. február 4., hétfő

Idegen tárgy

Úgy gondoltam velünk már ilyen nem történik, na nem azért mert olyan remek gazdák vagyunk, hanem azért, mert azt hittem,  Sunny már kinőtte azt, hogy mindent mindenhonnan összeszed.
Büszkén szoktam mesélni, hogy habár kiskorában nem győztünk kikerülni mindenféle terméseket, csikkeket, vackokat, de mára már leszokott erről, nem kap fel mindent a földről. Aztán jön, ami ilyenkor szokott, a nagy pofon...
Sunny a megszokott módon virgonckodott egész délelőtt, aztán egyszer hányni kezdett, előfordul, kisebb korában sűrűbben. Nem szokta megviselni a dolog, folytatja tovább a játékot. Most viszont egymás után többször is hányt, sejtettük, hogy valami nincs rendben, hát figyeltük.
Egyik alkalommal észrevettük, hogy valami más is kijött.
Egy ilyen rágókötélnek az egyik csomója, ettől azért kisebb formában, de olyan képet nem találtam:)


Nem a sajátja volt, valahol összeszedte. Sajnos, még utána is többször hányt, amíg meg nem nyugodott a gyomra.
Nem egyedi eset, a kutyák rengeteg dolgot nyelhetnek le, labdákat, játék darabokat, akár zoknikat is. A lenyelt és emészthetetlen tárgyakból egész kiállítást lehet megtekinteni az Állatorvostudományi Egyetem múzeumában. Én mondjuk nem szeretném megnézni, mert óhatatlanul is elképzelném, hogy a szegény kutyusok és gazdik min mentek keresztül, míg végre a kutyán kívül látták a tárgyat.

Az idegentestek gyomorba kerülése sokszor nem okoz tünetet, akár napokig, de több hétig is ott tartózkodhatnak, mit sem sejtve róluk. Tünetek akkor jelentkeznek, ha a gyomor nyálkahártyáját izgatva gyomorgyulladást okoz. Ebben az esetben gyakori a hányás.
A hányással a lenyelt idegen anyag  is távozhat, ezzel a kialakult tünetek is végleg megszűnhetnek. Ez így leírva nagyon egyszerűen hangzik, de nem tudhattuk, hogy ha már ezt lenyelte esetleg más is van-e még a gyomrában, mert szegény Sunny még utána is többször hányt, gondoltuk, hogy még nem jött helyre a gyomra, azért, de igazán csak akkor nyugodtunk meg amikor már oldalra dőlve elaludt, mert tudtuk, hogy akkor már nem fáj neki. Az még a jobbik eset, amikor a kutya ki tudja hányni, mert ezek a tárgyak beékelődhetnek a vékonybélbe, okozhatnak bélelzáródást, súlyos esetben pedig hashártya gyulladás kialakulásához vezethetnek, de nem kell mindig a legrosszabbra gondolni (erről korábban már írtam a Téves diagnózis bejegyzésben),  mert ma már "kutya baja", sőt az aznapi vacsiját is megette ugyanolyan mohón, mint máskor, bár kevesebbet kapott és a kaja fele rizs volt, gondoltuk egy kis diéta nem árthat ilyenkor, Sunny-nak meg mindegy, mert most is kiderült, hogy bármit megeszik...:)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése