2012. szeptember 17., hétfő

Utazás külföldre - tudnivalók az állatútlevélről

Az első alapvetés, Sunny nélkül sehova. Ebből adódik, hogy túl messzire és nagy melegben nem utazhatunk, repülőn pedig nem szenvedtetjük Sunny-t. Szóval idén nyáron is Ágfalván pihentünk egy egész hetet, át-átlépve a magyar-osztrák határt, teljes illegalitásban, ugyanis utazás előtt nem váltottuk ki Sunny útlevelét.

Érdemes tudni, hogy külföldre történő utazáskor a háziállatok szállítása külön szabályozás alá esik.
A 2004. október 1-től hatályba lépett ún. háziállat-útlevél megkönnyíti a háziállatok utaztatását. Minden macskának és kutyának rendelkeznie kell ilyen útlevéllel, amely az egész Unióban elismert igazolásként szolgál arra, hogy a háziállat megkapta a veszettség elleni védőoltást. Az útlevél egyéb információkat is tartalmaz arról, hogy az állat előzőleg milyen orvosi kezelésben, ellátásban részesült.


Az állatútlevelet az állatorvosoknál lehet igényelni. Az állatútlevél kiállítására minden olyan állatorvos jogosult, aki rendelkezik az illetékes állategészségügyi hatóságtól az ebek veszettség elleni védőoltásának végzésére vonatkozó engedéllyel. Az állatútlevél sorszámozott szigorú számadású okirat, melyet a jogosult állatorvosok a Magyar Állatorvosi Kamarától szereznek be.
Az állatútlevél addig használható az Unión belüli utazásokhoz, amíg a benne igazolt veszettség elleni oltás, illetve bizonyos esetekben (Egyesült Királyságba, Írországba, Svédországba történő utazás) egyes elvégzett kezelések érvényessége tart. A veszettség elleni oltás Magyarországon évente kötelező, így a magyar állatútlevél a veszettség elleni oltás dátumától számított 365 napon belül használható utazáshoz. A 365 nap letelte után csak újabb oltás beadatása és igazoltatása után lehet használni. Amennyiben valaki csak ritkábban utazik az állatával, jól teszi, ha a tervezett utazások előtt leellenőrizteti állatorvosával, hogy az útlevélben szereplő igazolások érvényesek-e még.

Miután az Európai Unión belül (főleg az ún. schengeni határokon belül) már régóta nincsenek határállomások és ellenőrzések, az állatútlevél bemutatására elsősorban Magyarország EU-s határain kell számítani. Amennyiben az úticél az Egyesült Királyság, Írország vagy Svédország, szinte biztos, hogy az oda történő belépéskor ellenőrzik majd az állatok útleveleit is. Előfordulhat azonban az is, hogy amennyiben az állatunkkal a külföldi tartózkodás ideje alatt történik valami, ami miatt az egészségi állapotát igazolni szükséges, az illetékes hatóságok kérni fogják az EU-s állatútlevelet. Az utazási forma jellegzetességei miatt az átlagosnál sokkal szigorúbb ellenőrzésre kell számítani a repülőgéppel történő utazások, állatszállítások alkalmával is.

Joggal merülhet fel bennünk a kérdés, hogy az útlevél akkor helyettesíti-e az oltási könyvet. 
Annak ellenére, hogy a két dokumentumba bejegyzett adatok köre nagyon hasonló, az oltási könyvek egy részében jóval több hely és lehetőség áll rendelkezésre az állat egészségével összefüggő kérdések, történések, beavatkozások rögzítésére. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az állatútlevél olyan dokumentum, amelynek elvesztése, vagy pl. olvashatatlanná válása esetén csak akkor állítható ki helyette másik, ha az abban igazolásra kerülő beavatkozások korábbi megtörténtét hitelt érdemlően tudja bizonyítani az állattulajdonos. Erre a megfelelően vezetett oltási könyv kiválóan alkalmas lehet. Azoknál az állatoknál, amelyek már az állatútlevél kiállítását megelőzően többször kaptak különféle oltásokat, az oltási előélet ismerete miatt fontos szerepe marad az oltási könyvnek.

Természetesen az útlevélnek is ára van. A kiállításkor fizetendő összeg tartalmazza az útlevél árát, a regisztráció díját és a kiállítással kapcsolatos vizsgálat, azonosítás költségeit. A Magyar Állatorvosi Kamara  javaslata szerint az útlevél kiállításának díja 3 600,-Ft+ÁFA, ez azonban csak javasolt díjtétel, amitől az állatorvosok eltérhetnek. És tapasztalataim szerint el is térnek. Tudni kell azonban azt is, hogy olyan állatok esetében, amelyek nem rendelkeznek mikrochippel, az útlevél kiállítása előtt az állatba mikrochipet is be kell helyezni. Ez további költségeket jelent. Az útlevél kiállítása, a mikrochip behelyezése együttesen (az állatorvosi rendelőtől, és a felhasználásra kerülő mikrochip gyártmányától függően) elérheti a 12.000-13.000 forintot.

Nem érdemes azonban kockáztatni, ha valaki külföldre utazik mindenképp váltsa ki az útlevelet, mert ha a kutya esetleg megharap valakit, és nincsenek igazolásai az oltásokról, akkor elkobozhatják és karanténba zárhatják.

Szóval a tudnivalók után, szerencsére megúsztuk, de legközelebb már biztos kiváltjuk az útlevelet.
Szombat délelőtt indultunk, még péntek este segített Sunny pakolni, amint az a képen is látszik.


Majd a több órás utazás és a helyszín felfedezése után Sunny kidőlt:


Egész héten csak kirándultunk, túráztunk, nagyokat sétáltunk, a hét első felében még úszkáltunk és napoztunk. Valódi többesszámról van szó, mert Sunny is megnézte, mennyire hideg a víz. És kiderült, hogy nem tud úszni, mit nem tud, meg sem próbál... Gábor úszott én meg a partól videóztam ahogy Sunny a medence szélén egyensúlyoz, tettem is egy megjegyzést, hogy előbb-utóbb bele fog esni. Már annyira a szélén mászkált, hogy gyorsan letettem a telefont, hogy elcsalogassam onnan, amikor levágta a "kanyart" és belepottyant. Gábor éppen ott tempózott, Sunny pedig csak merült a medence alja felé, gyorsan megfogta a hámjánál (sokszor jól jön, ha rajta van) és kirakta a partra a csurom vizes Sunny-t, aki gyorsan megrázta magát és mintha mi sem történt volna, élte tovább kicsi életét. Még megijedni sem volt időnk, aztán már csak nevettünk rajta, elképzeltük, hogy behunyja a szemét, becsukja a száját és visszatartott lélegzettel várja, hogy megmentsék.
Hazafelé jövet, pedig tettünk egy kis kitérőt Tatán, meglátogattuk Sunny tenyésztőit és a mamáját Diát, valamint két húgával is játszhatott, a következő bejegyzésben erről mesélek majd sok-sok fotóval.



Forrás:
http://www.petpassport.hu/



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése