2012. szeptember 28., péntek

Csípés esetén

Azt gondolnám, hogy nyáron nagyobb eséllyel csípi meg méh vagy darázs a kutyát, de míg nyáron egy-egy példány berepült a lakásba, körülnézett és kiment, addig mostanában minden napra jut 1-2 berepülő, de kimenni alig akaró szárnyas.

Pár hete történt, hogy vacsi közben Sunny köhécselésére lettünk figyelmesek, odapillantva a földön megláttunk egy vergődő méhet. Nagyon megijedtünk, hogy megcsípte és megduzzathat a nyelve vagy akár a torka, ezért gyorsan kocsiba ültünk és elmentünk az állatorvoshoz, amennyiben légzési nehézségei lennének már csak be kelljen menni az ajtón, ne akkor kelljen kapkodni, amikor már baj van. Vártunk a rendelő előtt az autóban, és hál'Istennek nem történt semmi.

Úgy gondoltam megér néhány sort, hogy tudjuk mi a teendő, ha a kutyusunkat megcsípik, csak röviden pontokba szedve, hogy könnyen átlátható és megjegyezhető legyen.

A rovarcsípés az arra érzékeny állatokban súlyos túlérzékenységi reakciót válthat ki, melynek legfőbb tünetei a bőrduzzanat, görcs, levertség, felületes vagy fuldokló légzés, és végül eszméletvesztés valamint sokk kialakulása.

Teendők:

Ha a fullánk látható, távolítsd el.

Ha darázscsípés történt, a csípés helyét mosd le ecetes vízzel vagy citromlével, mivel a csípés lúgos méreganyagot juttat a bőrbe.

Méhcsípés esetén kevés vízben elkevert szódabikarbónával öblítsd le a csípés helyét, mert a méh váladéka savas kémhatású, így lúgos folyadékkal érdemes kezelni.

Ha a nyakon vagy a szájon érte a csípés, az megduzzadhat és légzési nehézségeket okozhat.
Ilyenkor sürgősen állatorvosi segítséget kell igénybe venni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése