2012. július 17., kedd

Házőrző

Mostanában gyakran járunk különböző lovas rendezvényekre, például derbyre, fogathajtásra. Ezen a hétvégén lovasfesztivált rendeztek Szilvásváradon, erre látogattunk el, hogy megnézzük a négyesfogatok versenyét. Már az előző rendezvényeken is láttuk, hogy többen magukkal vitték kutyusukat. De mi inkább nem túráztattuk Sunny-t, meg meleg is volt. A hétvégét egyébként is Egerben töltöttük volna, így adódott a helyzet, hogy akkor Sunny is jön velünk Szilvásra. Azt hiszem ennyi ember között még sosem volt, lovakat viszont látott már. Lovardába is jött már velünk, illetve Majorszegiligeten a séták alkalmával mindig találkoztunk lovasokkal, és a lovak végtermékével, amit Sunny előszeretettel fogyasztott. Előre rohan, ahol kiszamatolja és felkapva fut el előlünk, hogy nyugodtan megeszegesse, sokszor kapott már emiatt. 
Mert nem csak visszataszító, de veszélyes szokás is, hiszen így könnyen paraziták juthatnak szervezetébe. E cselekedet lehet ösztönös, de felvett szokás is. Ösztönös akkor, ha valami hiányzik a szervezetéből, és azt ürülékevéssel próbálja pótolni. Ez esetben azt javasolják, hogy csak teljes értékű eledelt adjunk a kutyának és megoldódik a probléma. Sunny teljes értékű táplálékot kap mégis mindig ugyanazt játssza el.
Más kutyák pedig hemperegni szoktak ürülékben vagy tetemekben. Ez állítólag egy ősi ösztön, azért teszi, hogy a vadászat során elfedje saját szagát, megtévesztve ezzel áldozatát. És bár nem valószínű, hogy kutyánk bármit is le tudna vadászni, ösztöne mégis működik. Ez csak egy magyarázatát, de több féle megközelítés is létezik. Lényeg, a lényeg a lovakat ismeri. Így indultunk neki a napnak, leálltunk egy akadály mellé, Sunny fekve nézte a fogatokat, mikor közel értek és a hajtók kiabáltak, rögtön felpattant és elkezdett rohanni ő is, szerencsére pórázon volt így nem ért el a pályáig. Aztán inkább kicsit hátrébb mentünk és onnan szemléltük az eseményeket, sőt a legjobban akkor volt el, amikor egy hatalmas fa alá, az árnyékba lepihentünk. Nagyon elfáradt már aznap is és utána is, mert ha nem otthon van, akkor egyszerűen nem tud pihenni. Mostanában rászokott az ugatásra is, ami eddig egyáltalán nem volt jellemző rá. Nemrég egy hétvégét együtt töltöttünk Sunny-val, kettesben. Hát éjjel szerintem egy percet nem aludt, már este is mikor letette magát, minden zajra ugatva pattant fel és rohant az ajtóhoz. Gondolom, úgy érezte, most neki kell megvédeni engem és a területet és, hogy Gábor távollétében ő a falkavezér, sajnos sehogy sem tudtam bizonyíthatóan a tudtára adni, hogy rosszul mérte fel a felállást, reggelig még vagy nyolc-tíz alkalommal pattant fel és kezdett ugatásba a rekedt hangjával, rám meg a frászt hozta. Bár ez egy kis kitérő volt, de hogy teljes legyen a sztori, elmondom, hogy másnap, mikor Gábor is hazaért, Sunny egész nap aludt, nem viccelek délelőtt 11-től az esti sétáig, még délután sem kelt fel, hogy kimenjünk. A következtetés: sokáig nem tudná a házat őrizni, mert egy-két ébren töltött éjszaka után napokig aludna és arra sem ébredne fel már, ha mellette rámolnák ki a házat. Ez csak azért jutott eszmbe, mert újabban Egerben is őrködött, ha valaki jött, vagy számára ismeretlen hanggal járó tevékenységet folytatott, akkor máris négy lábra pattant és ugatott, nem is egyet. Néha vissza-vissza ment az ajtóhoz és vakkantott... 
Úgyhogy ismét mozgalmas hétvégéje volt, ennek még egy bizonyítéka ez a kép, tegnap este már annyira ki volt fáradva, hogy amint hazaértünk elaludt és később mikor csuklani kezdett, nem volt hajlandó kimenni inni, jó gazdiként, nem kicsit elkényeztetve ilyenkor mindig elé rakjuk a tálkáját, hogy igyon. Szóval tegnap este Sunny kutyánk fekve csillapította szomját, rengeteg aranyos és hihetetlen dolgot művel, de ez felülmúl minden eddigit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése