2012. április 3., kedd

Sunny fogorvoshoz megy

A fogtisztítás nem luxus, mert a fogkövesség és a fog elvesztése a kutyáknál is olyan nagy probléma, mint az embereknél. Tennünk kell annak érdekében, hogy megőrizzük kutyánk fogainak egészségét. A megelőzés minden esetben célravezetőbb, mint a kezelés.
Tudományosan bizonyított, hogy a parodontózis (a fogíny lassú, kóros visszahúzódása a fognyakról) és a fogínygyulladás következményeként kialakuló fogvesztés gyakrabban fordul elő az egészen kistermetű kutyafajtáknál. A fogproblémák krónikussá válnak, és az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbak. A legveszélyeztetettebb fajták: yorkshire terrier, uszkár, mopsz, bulldogok, bisconok.

A kutyánk táplálékát egyedül mi határozzuk meg, kizárva ezzel ösztönös táplálékválogató reflexüket. Meghatározott recept szerint, előre összeállított száraztápokkal illetve konzervekkel, puhára főzött pépekkel, tápláljuk őket. A szinte rágás nélkül lenyelhető, de különben jó beltartalmú és kedvező vitamin ellátottságú száraz táp sem kedvez a fogak öntisztulásának.

Kölyökkorban még ösztönösen rágnak. Mi pedig küzdünk azért, hogy erről mihamarabb leszokjanak. Miután leszoknak a rágásról, szájuk egészsége károsodik. Egyedül a rágás folyamatában tisztulnak meg a fogfelszínek.

A rágás a kutya fogmosása. Ha a kutya nem szívesen rág, fogai sem tisztulnak meg.
A lepedékből fogkő alakul ki, baktériumokkal a felszínen. Ezek a baktériumok ínygyulladást, bűzös szájszagot, fogmedergyulladást okozhatnak. A fogkő és a fogínygyulladás a fogak meglazulásához és végül elvesztéséhez vezet. A fogak meglazulása vagy akár elvesztése miatta a kutya nem tudja megfelelően megrágni és megemészteni az eledelt. Ennek következtében a tápanyagok nem hasznosulnak, emésztőszervi- és hiánybetegségek alakulhatnak ki. Hosszabb idő eltelte után a lepedékben megtalálható baktériumok a vérkeringésbe kerülve a különböző létfontosságú szerveket is károsíthatják, főként a májat és a vesét, ezenkívül a keringési betegségek súlyosbodását okozhatják.

A normál csontok rágása nem segít sokat. Sőt, a kutyák szája meg is sérülhet a csontok rágásakor, ami maradandó problémákat okozhat. A fog a folyamatos csontrágástól hamar túlkopik, a fogbélüreg megnyílik, és észrevétlenül elfertőződik, majd súlyos panaszokat okoz. Táplálkozás-élettanilag sem helyes a csont etetése. A fogakat csak speciálisan erre a célra kifejlesztett fogápoló falatokkal lehet ápolni. A forma és a szilárdság mellett a méret és a tartalom is fontos. Kaphatóak olyan játékok (tüskések, bordázottak) emészthető latex gumiból, melyekkel szintén jó eredményt lehet elérni. Fiatal állatok kíváncsiságuknál fogva, hamar rászoktathatóak a fogápolásra.
Ezen kívül ügyeljünk arra, hogy ne kapjon fűszeres ételeket, vagy édességet. Szinte magától tisztul kutyánk foga, ha kiegészítő táplálék gyanánt adunk neki kutyakekszet, rágócsontot, vagy akár egy száraz kenyérdarabot.

Évente egyszer nézessük meg az állatorvossal is, hogy minden rendben van-e. A fogkő-eltávolítását a fogorvos a kutya bódult állapotában, esetlegesen altatásban végzi. Ám bizonyos károk nem is fordíthatóak vissza. Ezért sokkal jobb, ha a foglepedéket naponta távolíthatjuk el.

A kutyák szája hasonló funkciót lát el, mint az emberek keze: nemcsak az evéshez van rá szükségük, de akkor is a szájukat használják, amikor játszanak, vagy amikor egy tárgyat akarnak megfogni. Éppen ezért szájuk, fogazatuk és ínyük rendszeres ellenőrzése és ápolása nagyon fontos.

A Pedigree 2012-ben is meghirdette fogászati hónapját. Sunny állatorvosa is csatlakozott a kampányhoz, amelyről értesítette a gazdikat, így  áprilisban ingyenes fogászati szűrővizsgálaton vehetünk részt
a rendelőben, amelynek során részletes fogászati adatlapot kapunk, és egyénre szabott tanácsokkal látnak el minket. Ráadásként pedig egy fogápolás ajándékcsomag is jár majd Sunnynak.




A bejegyzéshez használt források
http://allatorvosirendelo.fw.hu/kutyak_fogapolasarol.html
http://www.pedigree.hu/fogapolas/fogapolasi_tanacsok
www.kutyakozmetikus.hu/fogapolas.html
http://www.haziallat.hu/kutya/gondozas/kutya-fogapolas-fogko-megelozes/2091/
http://www.gondosgazdik.hu/2011/09/12/gondoskodjon-kutyaja-fogainak-egeszsegerol/

2 megjegyzés:

  1. Szia! Nagyon aranyos Sunny! Én éppen szuka bulldog keresésben vagyok, nagyon szeretnék egyet, szomszédnak is van, kan bulldogja, Menőke első látásra szerelem volt! Sokat olvastam róluk, hogy mennyire szerethetőek, és viszont átadják.... Én már menőnél is éreztem, első találkozásnál...Hogy mit ad, még így ismeretlenből is, viszont ha nekem lesz egy kutyum, akkor nem szeretném ha fűvel fával barátkozna, mint Suny gazdájától kérdem, hogy lehetséges e úgy felnevelni a kutyust, hogy egyben "védjen" az utcán.... Igaz nem ez a legfontosabb, mert nem ezért tartanám, csak tényleg nem akarom, hogy minden emberben megbízzon! Nagyon jó lenne felvenni veled a kapcsolatot, mert amint olvasom, Te nagyon sok mindent tudsz a kutyákról, és szívből látni hogy oda vagy érte, és nem csak divatból tartod mint a legtöbb ember.... Üdvözlettel: Péter

    VálaszTörlés
  2. Szia Péter!

    Köszönöm a hozzászólásodat. Az email címem kityuka@gmail.com, minden kérdésedre szívesen válaszolok.

    Üdv,
    Kitti

    VálaszTörlés