2012. március 14., szerda

Védekezés a kullancsok ellen

Sajnos lassan rá kell jönnöm, hogy nagyon kevés nyugodt időszak van a kutyások életében. Télen vigyázni kell a megfázással, ősszel az esős idő nem kedvez, tavasszal és nyáron pedig megjelennek a kullancsok. A legintenzíveb időszak egészen márciustúl júliusig tart, de olvastam már, hogy pórul járt kutyusba már januárba is "befúrta" magát az élősködő.  Sajnos az utóbbi években nagyon elszaporodtak a kullancsok. Magyarországon honos 42 fajból 6 veszélyezteti a háziállatokat. Kutyákon leggyakrabban 2 faj található meg hazánkban.
A kullancsok ellen védekezni kell, de 100%-os védelem nincs, ezért még a legjobb kullancselleni szerek alkalmazása esetén is előfordulhat kullanccsípés és babézia fertőzés. Nem igazán megnyugtató szavak ezek egy gazdinak.

Jelenleg a két legjobb módszer a gyógyszeres nyakörvek és a nyakba cseppenthető készítmények, úgynevezett „spot-on”-ok használata.
A spot-on készítményeknél fontos, hogy ne közvetlenül a fürdetés után tegyük őket a kutyára ugyanis akkor felszívódásuk csak részleges. Samponos fürdetés után várjunk minimum 48 órát, és csak azután csöppentsük az állatra a készítményt. Ajánlatos ezt este végezni, így elkerülve, hogy a nyaki tájék simogatásával a készítményt letöröljük kedvencünkről.
Ezenkívül nem szabad lebecsülni a mechanikus eltávolítás fontosságát sem, vagyis hogy sétáltatás után a kutyák szőrét sűrű fogú fésűvel átfésüljük. Ez önmagában nem jelent megbízható védelmet, de még a nyakörvek és a spot-onok mellet is érdemes végezni.
A kullancsokkal nagyon „szennyezett” környezetben sajnos egy-egy kullancs áttörheti a védelmet, és elkezdheti a vérszívást az állatból. Emiatt a sétáltatást is azokra a helyekre korlátozzuk, ahol nincs nagyon sok kullancs. A tavaszi és őszi, csapadékos-párás-meleg időszakban az erdős-bokros területek kerülendők.
Bárhol olvasok utána, mindenhol kihangsúlyozzák, hogy  nincsen „legjobb” készítmény. Minden készítménynek van előnye és gyengéje. Egyes szerek hatékonysága állatonként is különböző lehet, vagyis vannak olyan állatok, amelyeknél az egyik jól bevált, márkás készímény nem, vagy csak korlátozott mértékben működik, míg egy másik teljes hatékonysággal. Így ha valamelyik készítménnyel nem vagyunk elégedettek, akkor váltsunk egy másikra.
A nyakörvek és a cseppek kombinációkban is alkalmazhatóak, hatékonyságuk így kölcsönösen kiegészíti egymást.
Lehetőség szerint kerülni kell a bokros, gazos árokpartokat, párás ligeteket, különösen azokat, ahol nagyon sok másik kutya fordul meg, ezeken a területeken a legmagasabb ugyanis a fertőzött kullancsok aránya.
Tavaly mi a spot on-t választottuk. Azt hiszem nem mondok újdonságot azzal, hogy talán nem a legjobban reklámozott márka a legmegbízhatóbb. Érdemesebb ezeket a szereket állatpatikában, vagy állatorvosnál beszerezni, nem nagy állatos áruházakban, mert ott igen kicsi a választék.
A hosszú hétvégén elutazunk és sokat fogunk kirándulni, így itt az ideje, hogy felszerelkezzünk a szezonra és beszerezzük a készítményeket. Beszámolok majd róla, hogy melyik fajtát használjuk és, hogy mekkora hatékonysággal.

Mivel kullancsokról lehetetlen  aranyos képet találni, ezért íme az illusztráció:


Kullancsoktól mentes szép nagyon hosszú hétvégét kívánok!:)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése