2012. február 15., szerda

Budapest és környéke kutyával

Sokszor hangzik el negatív értelemben, hogy Magyarország több szempontból is túlságosan főváros központú. Én sem fogom tudni most ennek ellenkezőjét bebizonyítani, ugyanis Budapest és a városhoz közeli kutyás kirándulásra is alkalmas helyeket gyűjtöttem egy csokorba. Hozzáteszem, hogy az írás a saját érzésvilágomból indul ki, ezáltal elfogult lehet:) Az értékelések teljesen függetlenek minden szervezett keretek között zajló eseményektől, az értékeléskor csupán azt vettem figyelembe, hogy milyen lehetőségeink vannak a nap bármely szakában az adott helyre látogatva jól érezni magunkat a kutyánkkal. Az értékelés 4 fő szempont alapján történik egy öt fokú skálán. Két külön bejegyzést írok, most a népszerű helyeket veszem górcső alá, aztán pedig megmutatom, hogy én milyen helyeket szeretek igazán:)

Megközelíthetőség: véleményt csak az autóval való közlekedésről tudok írni, a szempont, hogy minimálisan milyen mértékben kell használatba venni olyan utakat, útszakaszokat, amelyek érzékenyek a forgalmi dugók kialakulására.
Parkolási lehetőségek: fontos, hogy a kutya biztonságban kiszállhasson az autóból, ne egy forgalmas út szélén lehessen csak megállni.
Közönség: figyelembe veszem, hogy az adott helyen milyen réteg és korosztály van többségben. Természetesen nem a korosztályokat értékelem, nagyon jó, ha egy gyereket sokat visznek a szabadba, levegőre, de kutyás szempontból nem a tömeg a legjobb "társaság". Ha sok a gyerek, nincs sok pont:)
Terület kiterjedése: vannak nagyon barátságos helyek kutyásoknak, de sajnos méretüknél fogva nem alkalmasak arra, hogy hosszú időt töltsünk ott. Vannak viszont hatalmas "akadálymentes" területek, ahol semmi szab gátat egy jó futkározásnak.
Személyes benyomás: itt az alapján pontozok, hogy hogy éreztük magunkat az adott helyen.

Nézzük először a mindenki által ismert, népszerű helyeket.

Városliget

A Városliget Budapest második legnagyobb közparkja, 100 hektáron terül el. Könnyedén megközelíthető tömegközlekedéssel is, a parkolási lehetőségek hétközben kevésbé kedvezőek, de hétvégén gyorsan lehet találni szabad helyet. A Városligetben hétvégente nagyon sok programot szerveznek családoknak, gyerekeknek és kutyásoknak is egyaránt, ezért sok emberrel találkozhatunk, rengeteg az inger és a zaj, figyelni kell a kutyára. Ritkán járunk a Városligetbe, mert sokszor meg kell fogni Sunny-t és nem lehet olyan szabadon. Viszont emlékezetes, mert az első nagy sétát ott tettük vele:)


Megközelíthetőség: 4
Parkolási lehetőségek: 4
Közönség: 3
Terület kiterjedés: 4
Személyes benyomás: 3

Népliget

A Népliget Budapest legnagyobb közparkja, a X. kerületben, a VIII. és a IX. kerület határán 129 hektáron.
Amikor arra sétáltunk nem volt sok ember, hétköznap délután volt. Leginkább sportolókkal találkoztunk, akik a parkban tartották az edzésüket. Mellettük nagy számban találkoztunk szervest oldószerek gőzét belélegzőkkel, szipusokkal. Szeretnek elrejtőzni a fák között, ezért nem árt az elővigyázatosság. Bennem nem keltett jó érzés a parkban sétálni, túl forgalmas utak veszik körül, a levegő tisztának semmiképp nem mondható. És ki tudja milyen alakokat rejtenek még a fák...


Megközelíthetőség: 4
Parkolási lehetőségek: 4
Közönség: 1
Terület kiterjedés: 4
Személyes benyomás: 2

Normafa

A Normafa térsége Buda nyugati határán fekszik, nagy része erdőterület, amely a Pilisi Parkerdő és a Duna-Ipoly Nemzeti Park fennhatósága alá tartozik, és szomszédos a XII. kerülettel.
A legnagyobb probléma a hétvégi autós áradat parkolása, amely sokszor lehetetlen körülményeket teremt, így érdemesebb messzebb parkolni és gyalog megközelíteni. Kutyával nehézkes, mert a legtöbb irányból keskeny járda vezet az út mellett, amelyen szembeforgalom is előfordul és olykor le kell lépni a járdáról az úttestre, ami kutyával nem biztonságos. Hétközben azért jobb a helyzet. Télen a síelni vágyok veszik birtokba, nyáron pedig a kirándulni vágyók. Most nagyon sokan biztos hőbörögni fognak, de nem vagyok oda a Normafáért, sem kutyával, sem kutya nélkül. Mindig sokan vannak, olyan embereknek, - mint én is - akik vidéken nőttek fel a Normafa olyan mint egy tengeri halnak az akvárium. Nekem a kirándulás, az erdő és a természetjárás ott kezdődik, hogy nem hallom a civilizáció zaját, nem fuldoklom a város porától és nem lepik el tömegek. Szóval egy kicsit nekem mesterséges ez a fajta természet. Bár ha fogjuk magunkat és bemegyünk a sűrűjébe, akkor akár lehet egy-két nyugodt percünk is, amíg nem hallunk szirénázást, vagy dudálást:)


Megközelíthetőség: 3
Parkolási lehetőségek: 3
Közönség: 3
Terület kiterjedés: 4
Személyes benyomás: 3

Margitsziget

A 96 hektáros Margit-sziget közigazgatásilag Budapest XIII. kerületéhez tartozik. Könnyedén eljuthatunk autóval és tömegközlekedéssel is, még parkolót is gyorsan lehet találni.
Megmondom őszintén Sunnyval még nem jártunk a Margit-szigeten és szerintem nem is fogunk. A Normafához hasonlóan egy-egy szép hétvégi napon jó kis tömeggel találkozhatunk. Félreértés ne essék semmi bajom az emberekkel, de ahhoz, hogy kellemesen ki tudjak kapcsolódni nélkülöznöm kell őket néha. Sunnyt sem elzártan neveljük a civilizációtól, de ilyenkor úgyis csak az érdekli, hogy rohangálhasson, nem ismerkedni akar, arra is megvan a megfelelő alkalom és időpont.


Megközelíthetőség: 4
Parkolási lehetőségek: 3
Közönség: 3
Terület kiterjedés: 3
Személyes benyomás: 3

Omszki tó

A fővárostól északra, Budakalász határában fekszik, szép természeti környezetben. Még mielőtt Sunny a családunk tagja lett volna rengetegszer jártunk ki a tóhoz, nyáron a wakeboardosokat figyelni, télen pedig korizni (azt hiszem ez utóbbi nem engedélyezett) az év többi részében pedig csak úgy sétálni. Habár a nádas övezte bányatavat mesterségesen alakították ki, de a környezete szépen parkosított. Tavasszal és ősszel lehet kellemes sétát tenni, nyáron a tiltás ellenére sok fürdőző lepi el a tó körüli füves területet.


Megközelíthetőség: 5
Parkolási lehetőségek: 5
Közönség: nyáron, télen: 2, tavasszal és ősszel: 5
Terület kiterjedés: 3
Személyes benyomás: 4


Talán mostanra már kiderült, hogy nem szeretem a zsúfolt helyeket, egy szó mint száz egy jó nagy sétához több fantázia kell, nem elég, hogy eszünkbe jusson néhány népszerű hely, kicsit jobban meg kell erőltetni magunkat, felfedezni új helyeket és kutatni mindig tovább:)
Vannak olyan kutyák, akik lustábbak vagy egyáltalán nincsenek hosszú távokhoz szoktatva, sőt lehet, hogy fajtájuknál fogva ez nem is probléma. Ebben az esetben az eddig tárgyalt "úticélok" bármelyike alkalmas lehet egy kis kikapcsolódásra.

A következő részben bemutatom azokat a helyeket, amelyek nagyon kedvesek a szívemnek, sok szép emlék köt hozzájuk, talán nem ennyire ismertek, de pont ez adja meg a hely varázsát:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése