2012. február 16., csütörtök

Budapest és környéke - kedvenc helyek

Sokat gondokoztam ezen a bejegyzésen, mivel a legtöbb hely, amit szeretek, főleg amiatt van, hogy nincs nagy tömeg. Ha pedig most megosztom ezeket a "kincseket", akkor attól tartok, hogy az adott helyen megnő a létszám. Bár ahhoz talán még olvasottabbnak kellene lennie a blognak:)
Szerintem kutyával sétálni, játszani, azok a helyek a legmegfelelőbbek, ahol nincs autós forgalom, kevés a kisgyerekes és más kutyák is kellő távolságban tűnnek fel néha-néha, valamint egy viszonylag új tényező a rendszerben, a lovasok:) Hozzáteszem, hogy az én esetemben egy kölyökkutyáról beszélünk, akinek még sok-sok minden el tudja vonni a figyelmét, akár a gazdijáról, akár az általa kiadott utasításokról. Így is van, hogy szaladnunk kell Sunny után, mert a hívásra nem reagál. Akad az ember életében hétközben sok olyan szituáció, ami idegessé, feszültté teszi, ezért legalább a hétvégét töltsük nyugalomban és erre teljesen alkalmas a csendes, nyugodt természet.

Havashalom park

A mostani bemutatást a fent írtakkal ellentétben egy hatalmas játszótérrel rendelkező, meglehetősen kis területű parkkal kezdem. Habár a park és az elkészült sétány 32-szer elférne a Margitszigeten, mégis nagyon jó mindig ott sétálni. Sunny az első nagy sétáit a park gyönyörűen zöldellő fái között tette. Akkoriban még egy kis sétától is teljesen elfáradt. A parkban van egy kutyafuttató is, különböző ügyességi elemekkel. Nagyon szép és rendezett a park, az egész területet gondosan alakították ki, körülveszik parkolók is. Bár úgy vélem, hogy a város másik végéből senki nem fog ide utazni, de a helyiek körében nagyon népszerű a park.


Megközelíthetőség: 4
Parkolási lehetőségek: 5
Közönség: 4
Terület kiterjedés: 2
Személyes benyomás: 5

XIV. kerület, Alsórákos

Öt éven keresztül a XIV. kerületben éltünk, kutyásoknak nagyon élhető ez a városrész. Gyakorlatilag bármerre indultunk rövid idő után sikerült zöld területet találnunk. Legtöbbször a Rákos-patak menti kerékpár úton sétáltunk, szép nagy köröket. Előfordult, hogy túlzásba estünk és este láttuk, hogy Sunnynak ki van kopva a bőr a tapiján:) Bár az esti órákban mindig sokan voltak az úton, biciklisek, kutyások, gyerekek, de valahogy mégis megfértünk egymás mellett. Igazából csak a bicikli utat elhagyva a járdán sétálva ránk dudáló kétkerekűket rúgtam volna fel, mert az Egressy út ezen szakasza meglehetősen széles és nem túl forgalmas, sokan mégis a járdán tekertek és tekernek még most is, mert nem sikerült rendet tennem:)Bár a kerékpárút mellett kialakították a közvilágítást, de a Fogarasi úton túl már nem szívesen sétáltam volna, azért nagyon kedves hely számomra, rengeteg élménnyel.


Megközelíthetőség: 4
Parkolási lehetőségek: 3
Közönség: 4
Terület kiterjedés: 3
Személyes benyomás: 5

Majorszegiliget

Egy ideje nagy kedvenc, már-már valódi természet, nyulakkal, őzekkel. Az útról az erdő felé eleinte szántó-erdő földterületen haladhatunk, majd beérünk a fás területre. Ha erre járnánk, akkor számítsunk más kirándulókra is és kutyásokra is. A közelben több lovarda is található ezért sok-sok lovassal is számulnunk kell, illetve az ezzel járó bosszúsággal. A lovasokat nagyon bírom, de Sunny hihetelen eufórikus állapotba kerül a "lócitrom" hatására, sokszor előremegy, mi pedig csak annyit látunk, hogy felkap valamit a földről és cikk-cakkban, mint az őrült rohangál, mert tudja, ha elérjük akkor kapni fog:) Az a vicces, amikor hátratekintve látjuk, hogy jönnek a lovasok, de még messze vannak, így nyugodtan megyünk tovább, egyszer csak halljuk, hogy a patkók már a hátunk mögött dübörögnek:) De azért Sunny sietős tempójában is órákat lehet sétálni erre felé. Az M0-ásról lehet a legkönnyebben eljutni, ha valaki nem környékbeli:)


Megközelíthetőség: 5
Parkolási lehetőségek: 5
Közönség: 4
Terület kiterjedés: 5
Személyes benyomás: 5

Leányfalu

A Duna partján halad végig a sétálók és biciklisek egyaránt kedvelt helye. Leányfalu rendelkezik a környékbeli települések közül, az egyik legszebb és leghosszabb olyan partszakasszal, ami végig bejárható és rendezett. Mi a múlt héten jártunk erre, hogy megnézzük  jégzajlást és Sunny is futkározhasson kedvére.  Télen nincs nagy tömeg, elvétve kószál egy-egy ember, nyáron is jártunk erre, de akkor a fürdő miatt sok emberrel találkoztunk és parkolóhelyet is nehezebben találni.


Megközelíthetőség: 4
Parkolási lehetőségek: 4
Közönség: 4
Terület kiterjedés: 4
Személyes benyomás: 5

PBJ, Pilis

Pilisborosjenő környéke a kedvenc pilisi kirándulóhelyem. Ez már igazi természet. Sunnyval még csak nyáron voltunk itt, de akkor is 30 fok volt, így nem volt túl hosszú séta, mert a hőgutától tartva inkább rövidre zártuk a túrázást, viszont hűvösebb időben abszolút első számú úticél.


Megközelíthetőség: 4
Parkolási lehetőségek: 3
Közönség: 4
Terület kiterjedés: 5
Személyes benyomás: 5
XVI. kerület -"Malomdomb"

Tavaly októberben költöztünk a XVI. kerületbe. Már elsőre nagyon megtetszett a környék, szép új házak, szépen parkosítva minden, de a részleteket csak ez után fedeztük fel igazán. Ugye egy kutyásnak kötelessége összeszedni, amit a kutya úgy egyébként otthagyna, ahol sikerül. Amíg Zuglóban laktunk természetesnek vettük, hogy hát egy jó darabon cipelni kell, amit cipelni kell. Itt viszont, nem viccelek minden sarkon van egy kis szemetes, amelynek az oldaláról le lehet tépkedni a zacskókat. Jó, láttunk már ilyet nem újdonság, bár én inkább csak olyanra emlékszem, hogy a parkon belül valahol van egy darab, vagy az utca egyik végén és annak sincs már alja, és talán egyszer, ha feltöltötték. Nos itt tényleg, túlzás nélkül minden sarkon van. Azt gondoltam, hogy biztos valamikor kirakták ide, de hogy ezeket nem fogják zacskókkal feltöltegetni az is biztos. Bár már a kukák számával is teljesen meg voltam elégedve. De azóta is, amint elfogynak, 2-3 nap és újratöltik, ezáltal nagyon kultúrált az egész környék, nekem nagyon tetszik, szerintem mindenhol így kellene. A kukák nincsenek szétrúgdosva, a zacskókat csak az tépi le, akinek szüksége van rá, már-már nyugat-európai jelleget ölt a város ezen része, legalábbis kutyatartásból jeles:)
Az építőipar válság okozta mélyrepülésének köszönhetően maradtak még beépítetlen nagy összefüggő zöld területek. Én minden jót kívánok a gazdaságnak és mielőbbi fellendülést, de örülnék, ha a beruházásokat majd inkább máshol valósítanák meg, nekünk pedig megmaradnának ezek a szuper helyek. Tőlünk nem messze a tucatnyi "mesterség utcát" elhagyva, a városból kifelé haladva közművesített telkek találhatók hozzájuk kapcsolódó leaszfaltozott úttal, közvilágítással, ám még csak elszórtan épültek rájuk házak, ezért esőben is lehet nagyot séltálni az úton, anélkül, hogy nyakig sárosak lennénk és az autókra kellene figyelni. Bár most télen inkább csak a lakóparkok körül teszünk esténként egy nagy kört, mostanában gyakran találkozunk Ronival (westie), és nagyokat játszanak a hóban Sunnyval. Labi azóta is fel-felbukkan és még mindig rémisztő:)

A város felé haladva pedig egy jó nagy meredek oldalú parkba jutunk. Télen inkább kerüljük, mert a gyerekek, szó szerint szétszánkózzák a domboldalt:)

Van még egy hely, ahova nem kell autóba ülni, ez pedig a Szilas-patak. Itt aztán lehet jó 4-5 km-es sétákat tenni és eddig itt találkoztunk a legkevesebb járókelővel:)


Azt hiszem senki nem venné komolyan, ha most pontoznám a lakóhelyemet, az otthonomat:)
Egerben nőttem fel, ott és a környéken számtalan csodás helyet ismerek, ahova bármikor szívesen megyek és sosem csalódok. Budapesten és környékén mielőtt Sunny hozzánk került volna, nagyon sokat kirándultunk, mindenfelé, de több olyan hely is van, amit Sunnynak köszönhetően fedeztünk fel:)
Bízom benne, hogy a kutyás olvasók egy-két jó kis helyet megismertek a bejegyzés által:)

1 megjegyzés: