2011. október 18., kedd

Téli gondoskodás

Bár még reméljük, sok idő eltelik, mire leesik az első hó és beköszönt az igazi fagy, de azért már reggelente is röpködnek a mínuszok és hirtelen jön a hideg. Ezért már most oda kell figyelni a kutyákra, hogy télen is egészségesek maradjanak.


A kutya télen átlagosan 25 százalékkal több táplálékot fogyaszt, mint nyáron, épp azért hideg időben a táplálásukra is oda kell figyelni. Ilyenkor a testhőmérsékletük fenntartásához több energiára van szükségük, ezért több, vagy magasabb energiatartalmú kutyatáppal etessük kutyáinkat Ha a nyári rendszer alapján etetjük őket, akkor folyamatosan elkezdenek fogyni, a fogyással pedig jelentkezik a fázás.
A rövidebb szőrű ebek nehezen viselik a telet, de a lakásban tartott, hosszabb szőrű társaik is vacoghatnak a hidegben. A bent tartott kutyák esetében, mivel hozzá vannak szokva ahhoz, hogy melegben vannak, nagyon fontos hogy mikor kimennek, ne ácsorogjanak egy helyben. Ha a kellemes szobahőmérsékletből kivisszük kedvencünket a mínusz 10 fokba, könnyen megfázhat. Kihűlés miatt leggyakrabban a vese mondja fel a szolgálatot, és a májnak és a szívizomnak is árt a nagy hideg. Mindig aktív mozgást végezzenek, ugyanis az melegen tartja a szervezetet és nem fog megfázni az állat.
Nemcsak a hideg levegő árthat kedvencünknek. A friss hó is megbetegedéshez vezethet.– A kutyusok szeretnek beleharapni a hóba, amitől azonban mandulagyulladást kaphatnak. Ilyenkor a kutyus keveset, vagy egyáltalán nem eszik, belázasodik, folyik az orra és köhög. Sokszor a nyálzás és habos hányás is a betegség jele lehet. A nyirokcsomók megnagyobbodnak, a toroktájék fájdalmas lehet.
A havon és a jégen való sétálás is fájdalmas élmény lehet kutyusunknak. Ilyenkor nem a hó az igazi baj forrása, hanem amit rászórnak, a só vagy egyéb csúszásgátló, olvasztóanyag. A berepedezett talppárnákat égeti a só, és ez rosszul gyógyuló sebekhez vezethet.
Problémákat okozhatnak még a lábujjak közti szőrbe ragadt apró hógolyók, amik kényelmetlenek és fájdalmasak lehetnek. Minden séta után mossuk meg a kutya lábát. Ezzel eltávolítunk minden olyan anyagot, amely kiszáríthatná a mancsait. Hozzuk rendbe a mancsok közötti szőrt, így a jégkristály és sós-havas anyag nem ragad be a mancs szőrébe.

Tudom, hogy ezer féle dolgot lehet kapni kutyák számára télen is, például olvastam neoprénből készült hócipőről, amit a kutyára adhatunk, ha nagy kint a hó és különböző kutya ruhákat is gyártanak erre az évszakra, én mégis úgy gondolom, ha a fent írt dolgokra odafigyelünk, akkor nem lesz gond és még csak hülyét sem kell csinálni a kutyából. Bár ha fázik, akkor tény, hogy tennünk kell valamit.Ha Sunny nehezen viselné a hideget, akkor valami olyasmit tudok elképzelni, ami melegen tartja a nyakát, a mellkasát, a hasát, jól körülöleli és nem ázik át. Praktikus és kényelmes viselet.
 

Szerintem csak azért ne öltöztessük a francia bulldogokat, hogy aranyosak legyenek, mert ők alapból nagyon aranyosak, nincs szükségük ilyesmikre:) A kutyák igényeit tartsuk szem előtt:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése