2011. június 27., hétfő

Korszakra jellemző

Boldog gazdi, boldog kutyus
A célunk, hogy Sunny okos és jól nevelt kutya legyen. Többször is írtam már, hogy sokszor találkozok olyanokkal, akiknek ez egyáltalán nem fontos, én ezt nem tudom és nem is akarom megérteni, de akik hozzánk hasonlóan fontosnak tartják figyelemmel kísérni, teszem azt befolyásolni kutyájuk szemlyiségének alakulását, azoknak érdekesek lehetnek a következő sorok.

Kicsit zizi kutyus:)
Kicsit nehéz a bejegyzések írása, mert a jelenben történő dolgokról írok, pedig sokkal egyszerűbb lenne majd a múltból visszatekintve leírni, hogy mi miért történt Sunnyval, de mindig történik annyi minden, hogy ha ez utóbbi megoldást választanám, akkor sok minden kimaradna.

Sunny már nagy ügyesen hallgat(ott:-)) a nevére, hívásra mindig jött vagy megállt. Ez egyik napról a másikra változott meg, este még figyelt a nevére, reggel már nem... Kicsit olyan volt mintha zizi lenne, hiába mondtuk a nevét, a hívószavakat, a kéréseket, semmi... Azt hittem megsüketült vagy ilyemi:)
Szeretek mindennek utána nézni, így volt ez most is. És akkor leltem rá egy nagyon jó írásra, a kutyák fejlődéséről. Korszakról-korszakra leírja a tudnivalókat. Ezt elolvasva már tudom, hogy a kutyánk nem süket, sőt:)
Ebben az időszakban mndig legyen nálunk a póráz
Sunny most 5 hónapos. Ez az a kor, amikor a kölyök a gazdától függetlenebbé válik, és a saját felfedezőútjára indul. Kiskutyák, akik eddig mindig jöttek a hívásra és a gazdához közel maradtak, most semmibe veszik a hívó szavakat. Ez az időszak pár héttől akár hónapokig is eltarthat. Az fogja meghatározni a kutya megbízhatóságát póráz nélkül, ahogy reagálunk erre a viselkedésre. Fontos, hogy ilyen fiatal kiskutyát nem szabad póráz nélkül elengedni, csak ha biztonságosan körülkerített területen vagyunk. Ezért ebben az időszakban mindig legyen póráz a kutyuson, és addig ne engedjük el, amíg a kölyök hajlamosságot mutat arra, hogy elszaladjon tőlünk.


Ismerős?:)
5-18 hónapos kor között kezdődik a kamaszkor testfelépítéstől függően. Elmondható, hogy minél nagyobb a kutya, annál később lesz esedékes.
A kan kutyáknál a jelöléssel kezdődik. Az illatanyaggal történő jelölést a kutya szervezetében megnövekedett tesztoszteron-szint váltja ki. Ilyenkor a kanok „macsókká”, vagányokká válhatnak. Ilyenkor kevésbé barátságosak, esetleg agresszívak más kan kutyákkal szemben. Elkezdheti felemelni a lábát a lakásban. Nagyban érdeklődik a „lányok” iránt, udvarolni akar, és abszolút nem érdeklődik a gazdi parancsai iránt. Néhány esetben teljesen nyakassá, engedetlenné válhat.
Most minden érdekes

A kamaszkor határozottan a megfelelő idő hogy elkezdjünk (vagy újrakezdjünk) egy szigorú tréninget. Most nagyon keményen kell dolgozni azért, hogy álmaink kutyáját megformálhassuk.
Állítsuk be magunkat falkavezérnek, mindig csak reális dolgokat várjunk el. Nem várhatjuk el, hogy a kutya egyik napról a másikra felnőjön. A kutya tele van energiával, tanulási vággyal. A gazdinak kell meghatározni azt a szintet, ahol ez a túláradó energia célravezetően, tanulásként, munkaként, játszásként hasznosul. Még nem késő formálni a kutyán, hogy egy életre szóló hűséges társ váljon belőle.

5 hónaposan nem kell feltétlen engedelmességet várni a kutyánktól, de a hibákat, a helytelen viselkedést azonnal javítani kell és a lényeg hogy nagyon éles határ legyen a jó és a rossz viselkedés eredménye között. Így hamar megtanulja mit várunk tőle. De türelmesnek kell lenni, mert most olyan mintha egy nagy csoportostól várnánk vasfegyelmet:)
Ha jól viselkedik jutalom jár




Ha rosszul viselkedik a legcélravezetőbb büntetés megvonni tőle a figyelmünket
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése